Förföljelsen av kristna ökar i Kina i spåren av pandemilagstiftning – och samtidigt försöker myndigheterna knäcka husförsamlingar ekonomiskt genom att anklaga dem för ”bedrägeri”. Det visar en ny rapport från människorättsorganisationen China Aid.
”Vi är mycket oroade”, säger Bob Fu, grundaren av organisationen.
China Aid har nyligen kommit med sin årliga rapport om läget för kristna i Kina, och beskriver hur allt fler drabbas av förtryck på olika sätt.
Myndigheterna använder sig bland annat av ”nolltoleransen” mot covid för att komma åt kristna. Pandemireglerna har gjort att myndigheterna kan förbjuda eller upplösa samlingar av olika slag. Samtidigt har nya regler angående religiöst innehåll på nätet införts. Detta har medfört att censuren nu inte bara gäller församlingarnas webbsidor, organisationers webbsidor och appar på telefoner, utan ”har utsträckts till att även gälla chattgrupper, andaktsmaterial och privatpersoners telefoner”, skriver China Aid.
Krävs på lojalitet mot Xi Jinping
Kristna har fått svårt att skicka meddelanden och de har ibland helt enkelt stoppats från att delta i vissa forum. Genom den nya lagen har det blivit olagligt för alla att posta ”religiöst innehåll” utan att ha ett särskilt tillstånd. Man får inte heller uppmana människor att besöka en gudstjänst.
Samtidigt drabbas allt fler kristna av anklagelser om allt från bedrägeri till illegala affärer. Det är ett sätt att knäcka husförsamlingsrörelsen, menar amerikanska tidningen Fox News. Husförsamlingar tillhör inte de kyrkor som är registrerade. Enligt China Aids rapport har flera pastorer och ledare inom husförsamlingsrörelsen fängslats under senare tid och riskerar fleråriga fängelsestraff.
En annan oroande tendens är att allt fler av de statligt registrerade kyrkorna har börjat hylla ledaren Xi Jinping, inte minst i samband med kommunistpartiets 20:e nationella kongress. Kyrkorna har på olika sätt hyllat Xi Jinping, ”och då ibland gått längre än en del av de statligt ägda medierna”, skriver China Aid. Detta är ett tecken på att kristna framöver inte bara kommer att krävas på lojalitet mot Kina – utan också på lojalitet mot ledaren Xi Jinping.
Anklagas för ”orosanstiftan”
Även missions- och människorättsorganisationen Open Doors har uppmärksammat att det blir allt svårare att vara kristen i Kina. Under 2022 har många husgrupper slutat ha större samlingar, i stället ses man i mindre grupper. Det finns fortfarande grupper som möts digitalt, men även detta har blivit svårare. ”Ett flertal kristna har gripits och blivit dömda, ofta på anklagelser om illegala affärer, bedrägeri, brott som gäller hot mot rikets säkerhet eller den vaga anklagelsen ´orosanstiftan´”, skriver Open Doors.
Både China Aid och Open Doors manar nu världens kristna att stödja de kinesiska kyrkorna på olika sätt och att be för dem. ”Det internationella samfundet bör känna till dessa trender och tendenser när nu Kina blir allt viktigare på den globala arenan”, säger Bob Fu.
[ Rapport: Kinas kristna pressas anpassa sin tro till kommunistpartiet ]
---
Fakta: Över 90 miljoner kristna
- I Kina finns uppskattningsvis 96, 7 miljoner kristna.
- Tre själv- kyrkan är statligt registrerad, medan en rad andra kyrkor inte är registrerade.
- Det är fortfarande olagligt för personer under 18 år att besöka en kyrka.
---