Nyheter

Efter infekterad strid om kyrkans framtid går de ur Equmeniakyrkan

“Vi blir nu en fristående församling, som ska söka vilken väg vi ska gå” - Nationella ledaren för Equmeniakyrkan: Inte överraskad efter många samtal med Rimbo Missionskyrka.

Rimbo Missionskyrka lämnar Equmeniakyrkan utan att i nuläget gå in i något nytt frikyrkosamfund. Ett avgörande andra beslut om att begära utträde fattades vid församlingens årsmöte.

Beslutet i den lilla församlingen utanför Uppsala och Norrtälje togs på söndagen med 23 ja-röster mot sex nej-röster och två blanka, vilket innebär att det var över två tredjedelars majoritet för styrelsens förslag. Ett första beslut med samma innehåll fattade församlingen den 6 januari i år. Därmed är kraven i stadgarna uppfyllda.

Porträttbild.

Dagen har tidigare berättat om interna protester och anklagelser om att nya medlemmar skulle ha ”kapat” församlingen.

Behöver söka Guds vilja

31 medlemmar av totalt 41 var närvarande vid omröstningen.

– Vi känner förstås glädje och tacksamhet över beslutet. Samtidigt har vi full förståelse för att alla i församlingen inte är lika glada, och vi vill inte provocera med resultatet, säger Olof Persson, ordförande i Rimbo Missionskyrka.

– Vi blir nu en fristående församling, som ska söka vilken väg vi ska gå. Frågan är om vi ska stå helt på egna ben, eller om vi ska söka oss till ett annat sammanhang. Här är vi inte helt klara än, utan vill ge det lite tid och söka Guds vilja, fortsätter han.

Kyrkoledning beklagar

Jenny Dobers, regional kyrkoledare inom Equmeniakyrkan säger att den här typen av beslut är väldigt ovanliga inom samfundet, men hon är samtidigt inte överraskad efter många samtal med Rimbo Missionskyrka.

Avgörandet har föregåtts av protester från en minoritet medlemmar som tycker att man nu valt fel väg, liksom att det är fel att kyrkofastigheten från 1920-talet ska följa med in i det nya.

Även Equmeniakyrkan centralt har agerat.

Halvbild utomhus.

– Jag beklagar så klart det här. Men det är en utveckling vi har sett komma, även om vi har försökt jobba för att inte hamna här, säger Jenny Dobers.

– Om man verkligen inte trivs med Equmeniakyrkans ordningar, och inte har förtroende för samfundets kyrkokonferens och kyrkoledare, så kan man naturligtvis i respekt för sig själv lämna församlingen. Men det är svårt när man driver hela församlingen åt det hållet, säger den regionala kyrkoledaren.

Glad för nya människor

Inom kort ska Missionskyrkan i Rimbo nu skicka en formell skrivelse till kyrkostyrelsen i Equmeniakyrkan med begäran om utträde ur samfundet. Ordförande Olof Persson anser att församlingen haft en ”schysst demokratisk process” och håller inte alls med om att nya medlemmar skulle ha ”kapat församlingen”. Han gläds samtidigt över ökat medlemsantal från 20 till 40 sedan han själv kom med 2016.

Beslutet att lämna Equmeniakyrkan är en reaktion på allt för mycket av det han kallar ”liberalteologi” inom samfundet.

– Vi reagerar också på att betoningarna för mycket hamnar på saker som jämställdhet, solidaritet, inkluderande och miljöfrågor i stället för på det som Jesus talade om: försoning, syndafall, omvändelse, frälsning, evigt liv med mera, säger Olof Persson.

Stabila strukturer

Från Equmeniakyrkans ledning har man tidigare varnat för en ”osund andlighet” som utvecklas i Rimbo Missionskyrka. Jenny Dobers säger att det som hänt i Rimbo har väckt mycket tankar och känslor runt omkring i Equmeniakyrkans församlingar, och att man nu kanske behöver se över stadgarna i samfundet för att kunna hitta stabilare strukturer.

– Samtidigt som varje församlings självbestämmande är viktig, är det också en viktig princip att vi hör ihop och att varje församling inte gör som den vill och inte lämnas ensam när något händer. Det här behöver vi fundera vidare över tillsammans.

Fler artiklar för dig