Nyheter

Greta Thunberg lovordar kyrkans stöd i kamp för samerna

Miljöaktivister protesterar mot vindkraftspark - spärrar entrén till olje- och energidepartementet i Oslo

Klimat- och miljöaktivisten Greta Thunberg anslöt sig till protesterna i Oslo mot den stora vindkraftsparken i norska fjällen – och berömde samtidigt den norska kyrkans stöd till de unga samiska demonstranterna.

Det är Trefaldighetskyrkan på samma gata som olje- och energidepartementet i Oslo som har öppnat sina dörrar för de demonstranter som i några dagar har blockerat ingången till regeringsbyggnaden.

Kyrkan är en del av den lutherska norska kyrkan och har bland annat sett till att ungdomarna fått möjlighet att värma sig, laga mat och dricka kaffe i köket samt fått möjlighet till toalettbesök.

– Det är fantastiskt att aktivisterna får sina grundläggande behov täckta här. Det är oerhört bra gjort av kyrkan, säger Ole Dolmseth till tidningen Vårt Land, styrelseledamot i Natur och Ungdom, som står bakom demonstrationen ihop med Norska samernas riksförbund.

Vindkraftspark i strid med urfolk

Protesterna gäller att Norges största vindkraftspark Fosen fortfarande står kvar i fjällvärlden i Trøndelag. Detta trots att den norska högsta domstolen i oktober 2021 slog fast att vindkraftverken står i strid med urfolkens rättigheter. Nu har demonstranterna höjt rösten i Oslo sedan i slutet av förra veckan.

På måndagen anslöt sig svenska världsnamnet Greta Thunberg – och hon hyllade Trefaldighetskyrkans insatser när de tog emot demonstranterna i sina lokaler.

– Det är väldigt viktigt, det betyder mycket, sa hon till Vårt Land.

Naturligt öppna kyrkan

Pål Kristian Balstad, präst i Trefaldighetskyrkan i Oslo menar att det är naturligt att öppna kyrkans dörrar i det här läget, rapporterar Dagens norska systertidning.

– Vi är en freds- och försoningskyrka, som vill jobba för samer, sanning och försoning, säger Balstad till Vårt Land.

Fler artiklar för dig