Nyheter

”Predikan är ett bra sätt för mig att lugna nerverna före matchen”

NFL-spelaren Daniel Carlson: Tron är grunden för mitt liv och varifrån mina värderingar kommer.

I Sverige är Daniel Carlson näst intill helt okänd. Men bland de som följer amerikansk fotboll i USA är 28-åringen ett välbekant ansikte. Svenskamerikanen minns med glädje året på kristna Grenadjärskolan i Örebro och när det är dags att sparka en extrapoäng eller ett field goal har han två mål – att sätta bollen och att ära Gud.
– På samma sätt som en körsångare i kyrkan gör, vi vill båda ära Gud med våra förmågor, säger Las Vegas Raiders-spelaren till Dagen.

Daniel Carlson föddes som andra barnet i en syskonskara på tre pojkar. Hans mamma är amerikan medan pappan kommer från Sverige. När föräldrarna träffades i USA i början på 1980-talet hade han relativt nyligen blivit kristen och under Daniels uppväxt i Colorado tillbringade familjen mycket tid i den lokala församlingen.

Samtidigt var sporten också hela tiden närvarande. Hans arbetade som tennistränare och Daniel och hans bröder tävlade i diverse idrotter.

År 2008 fick han möjlighet att under ett år arbeta för Sport for Life i Sverige. Hela familjen följde med över Atlanten till Örebro där delar av hans familj redan bodde. När sönerna skulle välja skola föll valet på Grenadjärskolan.

Daniel, som placerades i årskurs 8, minns att den första terminen var jobbig.

– Jag kunde nästan ingen svenska, säger han på engelska och berättar att böcker på svenska blev räddningen.

– Att läsa var enklare. Då kunde jag själv bestämma takten och efter hand började jag också kunna prata bättre, fortsätter han.

– Jag pratar svenska, men ganska dåligt nu, säger han plötsligt på svenska och skrattar innan han återgår till engelska.

Inspirerande att möta kristna i Sverige

Trots att den första tiden på Grenadjärskolan var ganska jobbig, minns han året med stor glädje. Han berättar att han trivdes väldigt bra med klasskamraterna och han säger med stolthet att han även blev framröstad till klassens president.

Dessutom fick han se en ny sida av vad det är att leva ett kristet liv.

– I Sverige är religion inte särskilt påtagligt i de flesta människors liv. Det är stor skillnad mot USA, speciellt de södra delarna, i bibelbältet, där alla går till kyrkan på söndagar oavsett om de faktiskt tror eller inte. Det var coolt att se de människor i Sverige som gick till kyrkan och var engagerade, även i Grenadjärskolan, jag tyckte att det kändes som att de var mer genuina. De levde ut tron trots att det bara är några få procent av befolkningen som regelbundet går i kyrkan. De valde att gå i kyrkan, inte bara för att det är något kulturellt accepterat.

Kyrkläger blev milstolpe

Efter året i Örebro återvände familjen till USA och då fick Daniel plötsligt chansen att spela amerikansk fotboll på high school. Allt började med att en person på skolan, som kände familjen Carlson från kyrkan, frågade om Daniel kunde tänka sig att testa att sparka några ovala bollar. Han visade sig vara en naturbegåvning och blev snabbt en stjärna. Och när det var dags att välja college några år senare hade han gott om erbjudanden. Till slut bestämde han sig för universitetet i Auburn i Alabama. Att delstaten ligger mitt i det så kallade bibelbältet märktes.

Daniel Carlson bodde tillsammans med sina två bröder och föräldrar i Örebro för 15 år sedan.

– Kvällen före matcher hade vi en andakt där hela laget deltog, berättar Daniel och beskriver åren på college som avgörande för hans egen tro.

Samtidigt beskriver han också hur ett läger med kyrkan under tonåren blev en milstolpe. Där insåg han att han inte ville åka till college för att festa.

– Jag ville vara annorlunda. Jag ville fördjupa min relation med Herren. Och när jag sedan började på college så hamnade jag i en fantastisk kyrka. Jag hade underbara människor runt omkring mig och tillsammans inspirerades vi att ta nya steg i tron.

Gudstjänster på torsdagar

Liksom all annan proffsidrott i USA sker en årligt draft inom amerikansk fotboll. Lagen får då i turordning välja spelare från college. De som likt Daniel har till uppgift att sparka bollen brukar sällan väljas tidigt, men Daniel var en eftertraktad spelare och Minnesota Vikings tog honom som nummer 167.

Karriären i Minnesota blev dock inte långvarig. Efter att ha missat tre field goals i sin andra match fick Daniel sparken. Som tur var letade Las Vegas Raiders samtidigt en ny kicker och Daniel erbjöds ett kontrakt. Han tackade ja och resten är som det brukar heta historia.

Efter tre år i Las Vegas känner sig Daniel hemma i Nevada. I dag är han pappa till två döttrar och familjen är i likhet med flera av lagkamraterna engagerad i en kyrka som firar gudstjänst på torsdagskvällar.

– Eftersom vi oftast spelar match på söndagar är det svårt att gå på söndagsgudstjänster, förklarar han.

I jämförelse med åren på college konstaterar han att tron inte har en lika central plats i NFL.

– Men laget ordnar ändå frivilliga bibelstudier varje vecka och kvällen innan match är det andakt då 10–15 av spelarna brukar vara med. Om man i stället vill gå på katolsk mässa så finns det som alternativ. Ungefär lika många av mina lagkamrater brukar gå på den.

Stretchar och tittar på gudstjänst

På senare år har Daniel dessutom upptäckt ett sätt att ta del av predikningar även på matchdagar. Inför matcherna stretchar han i en timme i omklädningsrummet och då passar han på att titta på gudstjänster i mobiltelefonen.

– Det har blivit ett bra sätt för mig att lugna nerverna och tänka på annat än matchen. Men framför allt är det viktigt för att fokusera på rätt sak, att komma ihåg att jag varken spelar för mig själv, för pengarna eller för min egen ära.

– Jag vill fokusera på att ära Gud genom det jag gör på planen.

Spelar din tro någon roll när du befinner dig på planen?

– Absolut, det gör hela skillnaden. Jag förstår inte hur människor orkar med allt som händer i livet utan hoppet och löftet om att det finns något större. Tron är grunden för mitt liv och varifrån mina värderingar kommer.

Amerikansk fotboll är en idrott där skador är del av vardagen. Vissa positioner är extra utsatta, men kickers brukar generellt sett klara sig relativt bra. Daniel hoppas kunna spela i 15–20 år till. Vad som händer därefter vet han inte.

– Men jag är övertygad om att jag kommer att stanna kvar inom sportens värld på något sätt. Och oavsett vad som händer så hoppas jag att jag kan fortsätta att lita på Herren, jag vet ju att hans planer är bättre än mina.

Det är 15 år sedan du bodde i Sverige. Har du kontakt med några i Sverige?

– Det är framför allt min bror som vi för övrigt också ska besöka i sommar. Men även vissa av mina gamla klasskamrater hör ibland av sig och berättar att de såg mig på tv.

Daniel Carlson (mitten) bodde tillsammans med sina två bröder och föräldrar i Örebro för 15 år sedan.

---

Fakta: Daniel Carlson

  • Gör: Är Las Vegas Raiders kicker.
  • Familj: Gift med Katherine. Två barn, en dotter och en son. Mamma och pappa samt en bror i USA. En bror i Sverige.
  • Favoritbibelord: ”Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta och lita inte till ditt eget förstånd. Tänk på honom var du än går, så skall han jämna vägen för dig.” (Ordspråksboken 3:5–6)
  • Tjänar: 4,6 miljoner dollar (ungefär 45 miljoner kronor) per säsong.
  • Kuriosa: Under sina fyra säsonger på Auburn University satte Daniel samtliga 198 extrapoängssparkar. Han är också den spelare i collegeserien som har gjort allra flest poäng (480). I NFL satte han den gångna säsongen rekord med flest field goals längre än 50 yards (11 stycken).

---

Fler artiklar för dig