Nyheter

“Mogna minderåriga” föreslås kunna ansöka om dödshjälp

Utredning vill se slopad åldersgräns för dödshjälp i Kanada

En parlamentarisk utredning rekommenderar de kanadensiska politikerna att utvidga rätten till dödshjälp. Enligt förslaget ska svårt sjuka “mogna minderåriga” kunna få dödshjälp.

Sedan 2016 är dödshjälp legaliserad i Kanada, vilket innebär att svårt fysiskt sjuka personer över 18 år som bedöms vara i i livets slutskede med läkares hjälp kan avsluta sina liv. 2021 utvidgades lagen så att även patienter som inte var i livets slutskede skulle ha rätt till dödshjälp om en specialist godkände dödshjälpen.

I mars i år var det tänkt att rätten till dödshjälp skulle utvidgas ytterligare, till att även innefatta personer som lider av mental ohälsa men inte är fysiskt sjuka. Efter kritik från experter som menade att en sådan utvidgning kan leda till att personer med självmordstankar erbjuds dödshjälp, meddelade regeringen i december 2022 att de nya reglerna läggs på is, vilket Dagen rapporterat om.

– Vi vill agera klokt, vi vill gå fram steg för steg för att försäkra oss om att inte göra misstag, sa Kanadas justitieminister David Lametti.

Parlamentet väntas snart besluta att lagändringen i stället ska börja gälla om ett år, i mars 2024, rapporterar CBC.

Inget veto för föräldrar

Nu har en parlamentarisk utredningskommitté rekommenderat en annan utvidgning av rätten till dödshjälp. Utredningen rekommenderar att 18-årsgränsen för dödshjälp slopas, så att även “mogna minderåriga” ska kunna ansöka om dödshjälp. Ett krav ska enligt utredningen vara att den som vill ha dödshjälpen ska vara på väg mot en “skäligen förutsebar” död.

Begreppet “mogen minderårig” innebär att bara minderåriga som bedöms vara tillräckligt mogna för att själv fatta beslut i frågan enligt förslaget ska omfattas av rätten till dödshjälp.

Föräldrarna till en sådan minderårig ska enligt utredningens rekommendation inte ha någon rätt att lägga in veto, men däremot ska läkarna ändå, när det anses lämpligt, höra efter föräldrarnas uppfattning innan dödshjälpen genomförs.

Konservativa partiet motsätter sig

Förslaget är kontroversiellt och möter motstånd från det konservativa partiet i Kanada, som i en bilaga till utredningen motsätter sig rekommendationerna. Även det kanadensiska barnläkarförbundet Canadian Pediatric Society har varit kritiskt till en slopad åldersgräns för dödshjälp.

Organisationen Dying with dignity, som länge opinionsbildat för dödshjälp i Kanada, har efterfrågat just slopad åldersgräns för dödshjälp och framhållit att begreppet “mogen minderårig” redan är ett etablerat koncept i kanadensisk sjukvård.

---

Fakta: Dödshjälp i Kanada

  • 2016 legaliserades dödshjälp i Kanada för patienter som var i livets slutskede.
  • 2021 utvidgades lagen så att även patienter som inte är i livets slutskede skulle ha rätt till dödshjälp.
  • Regeringen har beslutat att rätt till dödshjälp också ska gälla människor med psykiska besvär. Efter kritik har regeringen dock beslutat att skjuta upp införandet av den utvidgningen. Troligen införs de nya reglerna i mars 2024.
  • En parlamentarisk utredning har nu rekommenderat ett slopande av åldersgränsen för rätten till dödshjälp så att även “mogna minderåriga” som är svårt sjuka ska kunna ansöka om dödshjälp.

---

Fler artiklar för dig