Nyheter

Edward Bloms reaktion mot djävulstecken i Melodifestivalen

“Obehagligt”, menar den kände katoliken

När ett så kallat djävulstecken gjordes under Melodifestivalen reagerade kulturhistorikern och katoliken Edward Blom. ”Har vi inte nog mycket ondska i världen?” undrade han på Twitter.

Melodifestivalens fjärde deltävling ägde på lördagen rum i Malmö Arena. Sju artister och band tävlade om två platser i tävlingens final i Stockholm i mitten av mars. Vann gjorde den tidigare Eurovisionvinnaren Loreen och rockbandet Smash Into Pieces.

När den sistnämnda skulle gå på scenen för att framföra sitt nummer gjorde bandets låtskrivare ett djävulstecken med händerna in i kameran. Det fick kulturhistorikern, gastronomen och katoliken Edward Blom att reagera på Twitter, där han kallade det hela obehagligt.

100 procent religiös

Bloms reaktion möttes av många ifrågasättanden av andra twittrare. En twittrare undrade hur religiös man måste vara för att tro att tecknet spelar någon roll, varpå Edward Blom kort svarade: ”Jag är 100 % religiös.”

När en annan twittrare menade att ondska är situationen Ukraina, snarare än att djävulstecken görs i Melodifestivalen, förklarade Edward Blom hur han ser på saken: ”Som kristen ser man det i viss mån som sammankopplat. Precis som man tror att aktiv bön är enda sättet att rädda världen mot krig och ondska (inklusive Rysslands armé), är det inte en helt främmande tanke att aktivt förespråkade av hin håle kan förstärka det ondas makt.”

Edward Blom deltog i Melodifestivalen 2018 med låten ”Livet på en pinne”.

---

Fakta: Edward Blom

  • Kulturhistoriker, gastronom och skribent.
  • Troende katolik och aktiv i S:t Eugenia församling i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig