Nyheter

Åker Vasaloppet – för att stödja Ny generation i Ukraina

Organisationens svenska och norska ledare tävlar mot varandra

Elevorganisationen Ny generations svenska och norska ledare tävlar mot varandra i Vasaloppet. Samtidigt passar de på att samla in pengar till systerorganisationen i Ukraina.

Idén kom spontant när de svenska och norska elevorganisationerna häromåret hade gemensamma medarbetardagar: Skulle inte de två landsledarna mötas i Vasaloppet?

Andreas Häger, ledare för Ny generation i Sverige.

Nu är det snart dags. Första veckan i mars finns Ny generation-ledaren Andreas Häger och hans norska kollega Sigurd Stakkeland bland de fler än 50 000 deltagare som ska ta sig från Berga by till Mora.

Löpande kontakt med ukrainska Ny generation

De båda elevorganisationerna passar samtidigt på att samla in pengar till Ny generation Ukraina.

– Både företag och privatpersoner är med och bidrar till den insamling som vi gör i samband med Vasaloppet. Det känns bra att vi kan stötta våra ukrainska vänner på det här konkreta sättet, säger Andreas Häger till Dagen.

Sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig mot Ukraina för ett år sedan har svenska Ny generation haft löpande kontakt med den ukrainska systerorganisationen.

– Ibland har det tagit lång tid att få respons från dem, men så gott det har varit möjligt har vi hållit oss uppdaterade. De fortsätter att stötta kristna ungdomar och har även gjort evangelisationssatsningar med bibelutdelningar under det senaste året, säger Andreas Häger.

Sänker förväntningarna

Det är första gången han åker Vasaloppet, och han medger att han inte riktigt har tränat så mycket som han tycker att han borde.

– Målet för mig är att ta mig igenom de nio milen levande, skojar Andras Häger, som också på förhand sänker förväntningarna på sig själv genom att lyfta fram norrmannen Sigurd Stakkeland som den sannolike vinnaren i landskampen mellan de två.

Sigurd Stakkeland, ledare för Ny generasjon i Norge.

På plats kommer de två Ny generation-ledarnas familjer och vänner finnas för att heja på. Även några medarbetare kommer att vara där.

– Men vi har ju inte kallat till ett obligatoriskt möte för medarbetarna, säger Andreas Häger.

---

Fakta: Vasaloppet

  • Tävlingen äger rum första veckan i mars varje år under den klassiska devisen ”I fäders spår för framtids segrar”. Långloppet har anordnats sedan 1922.
  • Tävlingssträckan är 90 kilometer och går mellan Berga by och Mora.
  • Namnet anknyter till Gustav Vasas flykt på skidor 1521.
  • Fler än 50 000 deltagare har anmält sig till årets lopp.

---

Fler artiklar för dig