Den osäkra situationen i omvärlden gör att Svenska kyrkan vill att församlingarna ska höja beredskapen, bland annat genom att hålla extra gravplatsmark motsvarande kistgravar för fem procent av befolkningen inom församlingen.
– På vissa platser i landet är det dåligt med gravplatsmark, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare för begravningsverksamheten i Svenska kyrkan.
Knappt hade vi hunnit ta oss ur coronapandemin innan Ryssland gick till anfall mot Ukraina. Och som om det inte var nog har ekonomin snabbt försämrats samtidigt som hoten från olika extremistgrupper ökar. Sammantaget är det en ganska dyster bild som bland annat Säkerhetspolisen målar upp.
Nu väljer Svenska kyrkan att agera. I en promemoria som har skickats ut till stiften uppmanas pastoraten och församlingarna att följa begravningslagen.
I den aktuella paragrafen står följande: ”En församling som är huvudman för begravningsverksamheten ska vidta de beredskapsförberedelser som behövs för denna verksamhet under höjd beredskap.” (Kap 8, 3§)
– Till detta kommer att det innan år 2000, då Svenska kyrkans skildes från staten, fanns en rekommendation på kommunal nivå om att församlingarna skulle kunna tillhandahålla en markreserv för kistgravplatser motsvarande behovet för fem procent av de boende inom området, säger Eva Årbrandt Johansson till Dagen.
Återaktualiserat behov
Hon påpekar att detta var något som Svenska kyrkan påtalade redan för ett tiotal år sedan. Men coronapandemin och Ukrainakriget har återaktualiserat behovet.
– Under pandemin togs begravningsverksamheten i anspråk av hela samhället på ett annat sätt än tidigare. Jag ingick till exempel i en grupp där vi regelbundet diskuterade bland annat behovet av kylrum.
Gamla beredskapsplaner bra start
Eva Årbrandt Johansson betonar att krisberedskap inte enbart handlar om krig utan även om kris.
– Det var något som pandemin satte ljuset på.
På en fråga om hur väl rustade pastoraten och församlingarna står konstaterar hon att det inte har gjorts någon inventering på nationell nivå. Därför vill hon inte heller ge något definitivt svar.
– Men jag tror att många har gamla beredskapsplaner som kan vara bra att utgå ifrån. På vissa platser i landet är det dåligt med gravplatsmark och det kan så klart bli ett problem. Det är också viktigt att komma ihåg att våra rekommendationer utgår från värsta läge.
[ Brist på gravplatser i storstäderna ]
Brist på el och drivmedel
Sveriges radio P4 Kalmar har besökt norra Öland där Anna Lundin Leander är kyrkoherde. Hon berättar att det inte råder någon brist på gravmark just där. Men hon förklarar samtidigt att personalen behöver kunskap om var marken är så pass mjuk att det går att gräva gravar för hand. Risken är nämligen att det varken finns el eller drivmedel om situationen blir riktigt allvarlig.
– Dagens gravkartor är digitala och det man måste göra är att ha papperskopior som man har med sig ut i handen, säger hon och tillägger att detta inte var en situation som hon föreställde sig när hon prästvigdes i slutet av 1980-talet.
– Det var nog väldigt lite i min prästutbildning som förberedde mig på det här.
---
Fakta: Begravningsverksamheten i Sverige
- Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i hela Sverige. Två undantag finns dock: Dels i Stockholm, dels i Tranås där kommunerna i båda fallen är huvudman.
---
[ Ukrainsk pingstledare: Våra pastorer måste få vila snart ]