Nyheter

Turbulens i Folkungakyrkan Stockholm när pastor får sluta

Samarbetet och det dagliga arbetet internt i församlingen har inte fungerat, enligt flera källor till Dagen.

Christer Roshamn, pastor i Folkungakyrkan i Stockholm och programledare i kristna tv-kanalen Vision Sverige, slutar i församlingen efter en uppgörelse med ledningen och interna samarbetsproblem, erfar Dagen.
Samtidigt kräver nu ett 40-tal personer att styrelsen i församlingen byts ut.

Christer Roshamn har varit arbetsbefriad från sin tjänst som pastor och föreståndare i Folkungakyrkan (EFK) sedan i slutet av januari då församlingen informerades. Han kommer från 1 mars att börja arbeta som evangelist och pastor på halvtid i Skogakyrkan i Kungsängen, norr om Stockholm, enligt beslut i Skogakyrkans årsmöte nu i helgen. Även detta är en församling inom Evangeliska frikyrkan.

Christer Roshamn har varit anställd i Folkungakyrkan i fyra års tid. Församlingen har under den här tiden bland annat väckt uppmärksamhet genom att upplåta plats för hemlösa när S:ta Clara kyrka på grund av försäkringstrubbel inte längre kunde hålla sitt natthärbärge öppet.

Folkungakyrkans ordförande Patrik Persson bekräftar till Dagen att ”styrelsen och Christer Roshamn efter diskussioner och i samråd har kommit överens om att Christer avslutar sin anställning i Folkungakyrkan”, men vill i övrigt inte kommunicera något mer i saken.

– Församlingsledningen jobbar nu på att lösa föreståndarfrågan framåt, säger Patrik Persson.

Evangelistgåva

Flera källor uppger till Dagen att Christer Roshamn har varit en duktig evangelist som skapat många kontakter med nya människor, men där det inte har fungerat med samarbetet och det dagliga arbetet internt i församlingen och administrativt.

Skilda åsikter kring processen råder samtidigt bland medlemmarna. Ett 40-tal personer har undertecknat en lista där de vill rikta misstroende och byta ut församlingsrådet/styrelsen på grund av agerandet runt uppgörelsen, enligt uppgifter till Dagen.

Vid ett församlingsmöte nu i helgen diskuterades frågan än en gång utan att några beslut fattades. Misstroendeyrkandet mot styrelsen ligger kvar, och de olika parterna är nu överens om att frågan ska avgöras vid Folkungakyrkans årsmöte den 12 mars.

Vid helgens församlingsmöte närvarade representanter från EFK:s förtroenderåd, som finns till för att stödja församlingar i olika krissituationer. Vidare representanter från Arbetsgivaralliansen och fackföreningen Vision Ekumeniska, som bland annat förklarade varför beslut kring enskilda anställda brukar tas i styrelsen och inte i ett församlingsmöte.

Tongivande församling

Folkungakyrkan fick sitt namn när Elimförsamlingen flyttade in i kyrkolokaler på Söder i Stockholm 2013. Församlingen har i dagsläget cirka 220 medlemmar.

Den har genom åren varit en karismatisk och bibeltrogen tongivande röst för andra kyrkor, inte minst genom kopplingen till tidigare pastorn och nuvarande medlemmen Stefan Swärd, också känd som flitig debattör och tidigare EFK-ordförande.

Folkungakyrkan i Stockholm, fasadbild utifrån.

”Tuff tid i församlingen”

Röster i församlingen som Dagen haft kontakt med tycker samtidigt att styrelsen har hanterat frågan på ett korrekt sätt där alla enligt praxis inte fått veta allt kring bakgrunden till uppgörelsen, och beskriver det nu som en ”tuff tid” i församlingen.

Själva avtalet mellan den avgående föreståndaren och Folkungakyrkans ledning ligger fast.

Dagen har en längre tid sökt Christer Roshamn utan att lyckats få kontakt.

Vi anställer Christer Roshamn framför allt på grund av hans evangelistgåva.

—  Ingvar Landälv, Skogakyrkan i Kungsängen

Skogakyrkan nästa

Nu är alltså Christer Roshamn på väg till ny halvtidstjänst i Skogakyrkan i Kungsängen, en församling som har varit utan ordinarie pastor senaste året. Han kommer att ingå som en av medlemmarna i församlingens äldsteråd, som gemensamt delar på föreståndarskapet, och där man ser Christer Roshamn som en av pusselbitarna i visionen att få de bibliska tjänstegåvorna i funktion i församlingen.

– Vi anställer Christer Roshamn framför allt på grund av hans evangelistgåva, säger Ingvar Landälv, ordförande i Skogakyrkan till Dagen.

---

Fler pastorer som har fått lämna

  • I slutet av januari blev det känt att Paul Orlenius, pastor och föreståndare i pingstförsamlingen Citykyrkan i Stockholm slutar efter en överenskommelse med styrelsen. Detta efter en längre tids dialog kring struktur och ledarskap i församlingen kopplat till arbetsmiljö, och olika åsikter kring vad som behövs framåt.

---

Fler artiklar för dig