Nyheter

Rånaren greps däckad vid altaret i Eksjö kyrka

En kyrkvaktmästare som gjorde upptäckten efter en frukostrast.

När kyrkovaktmästaren kom tillbaka från frukostrasten anade han inte att snarkningar inne i Eksjö kyrkan kom från en man som dygnet innan haft en veritabel brottsturné i trakten.

Det var under en söndagskväll i november som en berusad 40-årig man uppträdde hotfullt i en affär i Mariannelund, rånade en annan affär i Ingatorp, och krävde att en annan kund skulle betala hans varor i en tredje affär i Eksjö.

Han hann däremellan med att uppträda hotfullt på de tre orternas gator. Bland annat ska han enligt Tranås tidning i något skede också ha stoppat en bil på en gata i Ingatorp, tvingat sig ombord och sedan tagit med sig tre flaskor cider innan föraren till sist lyckades få ut honom ur bilen. Polisen hittade dock inte mannen under söndagen.

Dagen efter, vilket förmodligen verkligen var dagen efter för mannen i fråga, upptäckte personal i Eksjö församling att en berusad person uppehöll sig i kyrkan. Det var en kyrkvaktmästare som gjorde upptäckten efter en frukostrast.

Var det dramatiskt för de i personalen som hittade honom?

– Kyrkovaktmästaren hörde att någon snarkade i kyrkan, men såg ingen först. Men så tittade han sig omkring och upptäckte då den sovande mannen vid altaret, berättar Kjell Havskog, kyrkogårdschef i Södra Vedbo Pastorat.

Kyrkovaktmästaren ringde till Kjell Havskog för att få förstärkning, och när han kom till platsen gick de in i kyrkan och försökte väcka mannen. De ställde sig en bit ifrån mannen och försökte väcka honom genom att ropa på honom men fick ingen reaktion, och då ringde de polisen som var där på tio minuter.

Väl på plats kunde polisen knappt väcka honom heller, men till slut kvicknade mannen till och följde fogligt med polisen till den väntande polisbilen. Det var först i samband med att han skulle sätta sig i polisbilen som han började göra motstånd, men då var polisen snabbt framme med handklovarna och fick in honom i bilen.

– Så det väl inget dramatiskt inne i kyrkan egentligen, säger Kjell Havskog.

Det är inte jättevanligt att sådant här händer, berättar han, men församlingen har väl utarbetade rutiner för sådana här situationer.

– Om man stöter på en person som man misstänker är drogpåverkad så ska man tänka på sin egen säkerhet först och sedan ringa en kollega så att man inte är ensam, eller ringa polis, beroende på hur allvarlig situationen är, säger Kjell Havskog.

Den nu rånåtalade 40-åringen är samma man som brände Gävlebocken i december 2021.

Kyrkvaktmästare Hrachik Avoyan och Kjell Havskog, kyrkogårdschef, vid platsen där de fann mannen.
Fler artiklar för dig