Nyheter

Megakyrka utesluts ur samfund för att de har kvinnlig pastor

Sydstatsbaptisterna i USA tillåter inte Saddleback Churchs val av pastor

En av USA:s största församlingar – Saddleback Church i Kalifornien – utesluts ur Sydstatsbaptisterna. Orsaken är att samfundet inte tillåter kvinnor som pastorer.
Sedan september förra året är Andy Wood föreståndare och Stacie Wood undervisande pastor i Saddleback Church.

För ett halvår sedan tog Andy och Stacie Wood över som föreståndarpar i Saddleback Church i Kalifornien. De efterträdde legendariska Kay och Rick Warren, som grundade församlingen för 43 år sedan.

Nu har Sydstatsbaptisterna beslutat att utesluta Saddleback Church, som under många år varit en växande församling och så sent som 2018 meddelade att man sedan starten 1980 döpt 50 000 personer. I beslutet, som togs av det verkställande utskottet, hänvisas till att Saddleback Church har ”en kvinna som undervisande pastor”, utan att nämna Stacie Wood vid namn, rapporterar nyhetsbyrån AP. Ställningstagandet motiveras med att församlingen därmed ”har en teologi och praxis som inte överensstämmer med samfundets antagna teologiska riktlinjer”.

Vidare heter det att Saddleback Church ”inte har en vänskapligt samverkan med samfundet”. Detta är en omskrivning som i praktiken innebär att en församling utesluts ur Sydstatsbaptisterna.

Beslutet innebär kulmen på en kontrovers som inleddes 2021. Rick Warren tillsatte då tre kvinnor som pastorer i Saddleback Church, samtidigt som han uppmuntrade till en diskussion om församlingens vara eller icke vara i samfundet. Efter 42 år som huvudpastor i Saddleback Church gick Rick Warren i pension förra året. I ett tal på Sydstatsbaptisternas konvent stod han fast vid sin inställning att ordinera kvinnor till pastorer i församlingen:

– Vi måste bestämma om vi ska bemöta varandra som allierade eller antagonister, sa Rick Warren på konventet.

Rick och Kay Warren lämnar över till Andy och Stacie Wood i Saddleback Church i Kalifornien.

Inga kvinnor tillåts

Enligt Sydstatsbaptisternas teologiska riktlinjer tillåts inte kvinnor att bli pastorer. Varje enskild församling är dock självstyrande, vilket innefattar en viss frihet.

När samfundet år 2000 senast uppdaterade sina teologiska riktlinjer – The Baptist Faith and Message – gjordes ett tillägg: ”Även om både män och kvinnor är utrustade för att tjäna kyrkan, är tjänsten som pastor förbehållen män enligt Skriftens ord.”

Saddleback Church har i skrivande stund inte kommenterat beskedet om uteslutning. Församlingen har rätt att överklaga beslutet vid Sydstatsbaptisternas nästa konvent, som är planerat att hållas i New Orleans i juni.

USA:s största samfund

Rick Warren skriver på Twitter att han och Kay kommer att ge sin respons till Sydstatsbaptisterna ”genom direkta kanaler” som sociala medier och nyhetsbrev.

Sydstatsbaptisterna, eller Southern Baptist Convention, SBC, är det största protestantiska samfundet i USA och kan betraktas som hjärtat i den evangelikala rörelsen. En rörelse med stort inflytande över många kristna runt om i landet. Sydstatsbaptisterna har 13,7 miljoner medlemmar, men under den senaste tioårsperioden har det varit en nedgång i antalet döpta och antalet nya medlemmar som välkomnats i samfundets församlingar, enligt AP.

Flera uteslutningar

De senaste åren har flera församlingar som inte fogar sig efter samfundets teologiska riktlinjer, blivit uteslutna ur SBC.

Det inbegriper församlingar med hbtq-inkluderande hållning, församlingar som uttryckt stöd för rasism och som misslyckats med att ta itu med sexuella övergrepp mot barn, till exempel församlingar som anställt pastorer som förgripit sig på barn.

Även församlingar som likt Saddleback Church tillsatt kvinnor som pastorer, har de senaste åren tvingats lämna samfundet.

30 000 på gudstjänst

Saddleback Church har sitt huvudsäte i Lake Forest söder om Los Angeles. Den finns på fjorton olika platser i södra Kalifornien och varje vecka samlar dessa kyrkor drygt 30 000 gudstjänstfirare.

Även i Hongkong, Tyskland, Filippinerna och Argentina finns församlingar som är en del av Saddleback Church.

I Sverige är Saddleback Church kanske mest känd som den församling där Celebrate Recovery, CR, föddes. Det är ett koncept som hjälper den som brottas med sår, ovanor och beroenden genom att kombinera tolvstegsmodellen med Bibeln.

---

Fakta: Saddleback Church

  • Huvudsäte i Lake Forest söder om Los Angeles.
  • En av USA:s största församlingar.
  • Finns på fjorton platser i södra Kalifornien.
  • Samlar varje vecka totalt drygt 30 000 gudstjänstfirare.
  • Utesluts ur Sydstatsbaptisterna.

---

Fler artiklar för dig