Nyheter

65-årig man gripen för biskopsmordet i Los Angeles

Övervakningsbilder knyter misstänkt gärningsman till brottsplatsen

Los Angelespolisen har gripit en man misstänkt för att i lördags ha skjutit ihjäl den katolske biskopen David O’Connell. Motivet till gärningen är dock fortfarande oklart.

I helgen rapporterade Dagen om mordet på den populäre hjälpbiskopen som gjort sig känd för sitt stora engagemang för utsatta människor. Den 69-årige biskopen hittades skjuten till döds hemma i sitt eget sovrum. När polisens utredare kollade övervakningsfilmer från platsen visade det sig att en suv stått parkerad på biskopens garageuppfart under tiden för mordet. Misstankar riktades omgående mot fordonets ägare, en 65-årig man som visade sig vara gift med biskopens hushållerska. Enligt polisen ska han tidigare ha utfört vissa arbeten hemma hos O’Connell.

En insatsstyrka från polisen kunde i måndags gripa den misstänkte gärningsmannen i hans hem beläget drygt fem mil från biskopens bostad. Nyhetsbyrån AP rapporterar att en uppgiftslämnare berättat att den misstänkte uppträtt förvirrat på brottsplatsen och hade sagt att O’Connell var ”skyldig honom pengar”. Polisen är dock förtegen om vad som är motivet bakom brottet.

Robert Luna vid Los Angelespolisen uppger för AP att polisen inte funnit några tecken på inbrott i O’Connells hus och att den misstänktes hustru samarbetar med polisens utredare. Vapen har påträffats i den misstänktes hem och att ballistiska tester nu görs för att fastställa om det kan vara mordvapnet.

Samtidigt som polisen försöker lösa mordet strömmar reaktionerna in från boende i området som på ett eller annat sätt haft kontakt med den nu mördade hjälpbiskopen.

”Visade stort medlidande”

Ärkebiskop José Gomez beskrev på måndagen sin kollega för Angelius News och berättade då bland annat att David O’Connell talade flytande spanska med irländsk brytning samt att han varje dag ”visade medlidande med de fattiga, de hemlösa och alla som levde i samhällets utkanter”. Andra beskriver honom som en generös och tillgänglig person med stor känsla för humor.

”Han var en god präst och en fredens man och vi är väldigt ledsna att ha förlorat honom”, förklarade José Gomez med bruten röst.

Mordet var det andra vapendådet på kort tid i Los Angeles med religiös måltavla. För en vecka sedan attackerade en beväpnad man två judiska män samtidigt som han hånade dem för deras tro. Männen skottskadades men båda överlevde. Den misstänkte i den skjutningen åtalas nu för hatbrott.

---

Fakta: Vad har hänt?

  • Vid ettiden lördagen den 18 februari hittades prästen och hjälpbiskopen David O’Donnell ihjälskjuten i sitt hem i östra Los Angeles.
  • På måndagen greps en misstänk person som polisen kunnat knyta till brottsplatsen.
  • Motivet är fortfarande oklart och beslut om åtal är ännu inte fattat.

---

Fler artiklar för dig