Nyheter

15 000 kristna i Indien protesterade mot ökande förtryck

Eskalerande hot och förföljelse fick människor att gå ut i en stor protestaktion i Delhi

100 kyrkor stod bakom protesten i Delhi i söndags där man lyfte fram den ökande förföljelsen i minst fem regioner i landet. ”Vi står här för deras skull”, sa dr Michael William, ordförande i United Christian Forum (UCF).

Förföljelsen av kristna i Indien har ökat under en följd år, vilket bland annat organisationen Open Doors pekat på. På söndagen organiserades en protestaktion för att uppmärksamma att kristna utsätts särskilt i regionerna Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh och Karnataka, skriver Indian Express. Men förtrycket finns på flera ställen, betonade Michael William i sitt tal där han riktade sig både till medborgare i Indien men också till makthavare.

”De känner ångest”

”I dag har vi samlats här vid Jantar Mantar för att vi ville visa på den ångest som de medborgare känner som utövar den kristna tron”, sa han och betonade att deras fundamentala rättigheter kränks genom den förföljelse de utsätts för.

Michael William sa att protesten också kommer att utmynna i en skrivelse till Indiens president Droupadi Murmu.

Kristna har enligt den indiska konstitutionen en grundlagsskyddad religionsfrihet, vilket påpekades av flera av demonstranterna. ”Vi har frihet att utöva vår tro. Jag vet inte varför de attackerar oss. Regeringen försöker hjälpa oss, men hjälpen är inte tillräcklig och det är sorgligt att se att de inte stöttar oss mer. Vi älskar vårt land, men tyvärr är vi åsidosätta och behandlas som andra klassens medborgare”, säger en av dem, fader Arul Anthony.

100 kyrkor stod bakom protesten i Delhi 19 februari där man lyfte fram den ökande förföljelsen i minst fem regioner i landet .”Vi står här för deras skull”, sa dr Michael William, ordförande i United Christian Forum (UCF).

Ber regeringen om hjälp

Bhaskar, som är pastor i New Life Church, påpekar även han att kristna borde vara skyddade eftersom de har religionsfrihet i landet. ”Vi ber nu regeringen om hjälp, för många kristna dödas”, säger han.

Bhaskar tar också upp frågan om att kristna mer eller mindre skulle påtvinga människor en omvändelse – något som kristna anklagas för i Indien och som har fått uppretade folkmassor att angripa kristna. Dessa falska anklagelser får ofta katastrofala följder.

”Man kommer med falska anklagelser mot kristna. Vi har kommit hit för att visa solidaritet med våra kristna bröder och systrar”, säger en annan demonstrant, Poonam, till tidningen Times of India.

Enbart under 2022 har våld använts mot kristna vid 598 tillfällen i sammanlagt 21 delstater enligt UCF. I skrivelsen till presidenten beskriver man hur beväpnad mobb efter anklagelser om masskonversioner har attackerat kristnas hem, och de boende tvingats fly – och många av dem har inte vågat komma tillbaka.


Fler artiklar för dig