Nyheter

Kristna profiler i upprop - vill påverka bensinpriset

“Upprop för klimatet” presenterar fyra krav på regeringen - Tomas Sjödin, Peter Halldorf och tidigare ärkebiskopar bland underskrivarna.

Ett trettiotal kyrkoledare lanserar nu ett upprop för klimatet där de vänder sig till regeringen med fyra krav. Med uppropet lägger de sig indirekt i frågan om bensinpriserna då de ställer krav på hur mycket förnyelsebara drivmedel som ska blandas i bensin- och diesel.

Vad bensinpriset bör vara “vid pump” blev en av valrörelsens stora frågor förra året. Flera partier drev på för att priset skulle sänkas. Det hela skulle bland annat ske genom att sänka reduktionsplikten, det vill säga minska andelen av förnyelsebara drivmedel som blandades in i den bensin och diesel man köper. För ju mer förnyelsebart som blandas i, desto högre blir prislappen.

Framför allt var det de borgerliga partierna och SD som drev på för en sänkt reduktionsplikt, inte minst ansågs det viktigt för att människor som bor i landsbygd skulle ha råd att ta bilen.

Nödvändig åtgärd

Nu blandar sig också Sveriges kyrkoledare in i debatten. Fokus ligger visserligen inte på bensinpriserna, för det är de tysta om, utan vad kyrkoledarna vill peka på är klimathotet. Ett 30-tal kända namn, hemmahörande i olika delar av kristenheten, tar nu initiativ till “Upprop för klimatet” där de har fyra krav som de ställer på politikerna.

Ett av dem är alltså att fortsätta blanda in förnybara drivmedel i bensin och diesel för att minska utsläppen från transportsektorn.

“Det är en nödvändig övergångsåtgärd innan Sverige hunnit utveckla en storskalig elbilism. Upphäv beslutet att sänka reduktionsplikten från 1 januari 2024!”, står det som krav i det upprop som nu lanseras.

Högt bensinpris

Kyrkoledarna påpekar att det här är nödvändigt om Sverige ska klara sina utlovade klimatmål, där sänkta utsläpp från transportsektorn ska minska med 70 procent till år 2030. Att deras krav med största sannolikhet kommer att leda till ett bibehållet högt bensin- och dieselpris är något som inte nämns i uppropet.

Övriga krav som ställs är en omläggning av skogsbruket, att satsa mer på att säkra den biologiska mångfalden samt att främja en mer hållbar konsumtion.

“Vi ser den globala klimat- och naturkrisen som en existentiell ödesfråga för mänskligheten. Den är i grunden etisk, moralisk och andlig och handlar om rättvisa, fred och hela skapelsens framtid”, står det i inledningen av detta upprop som kyrkoledarna nu hoppas ska få spridning.

Många kända namn

- En lysande laguppställning, skriver initiativtagarna Stefan Edman och Bo Forsberg i pressmeddelandet där de presenterar klimatuppropet.

“Laguppställningen” består av såväl ärkebiskopar, kyrkoledare som författare och miljöaktivister. Namn som kan nämnas är Peter Halldorf, Tomas Sjödin, Antje Jackelén, KG Hammar, Anders Wejryd, Martin Lönnebo, Karin Wiborn, Sofia Camnerin, Harry Månsus, Pekka Mellergård och Benjamin Atas.

Uppropet riktar sig direkt till fyra ministrar i regeringen: Statsminister Ulf Kristersson (M) Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) samt Utbildningsminister Mats Persson (L).

---

Fakta: Reduktionsplikten

  • Reduktionsplikten är ett styrmedel för att minska utsläppen i det svenska transportsystemet.
  • Det handlar om att blanda i förnyelsebara drivmedel i bensinen och dieseln, vilket är ett sätt att nå Sveriges uppsatta klimatmål där utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent.
  • Baksidan med det hela är högre bensin- och dieselpriser.
  • Frågan blev het i förra årets valrörelse i och med att bensinpriserna av många ansågs för höga.

---

Fler artiklar för dig