Nyheter

Asbury tackade nej till Fox News - “Är inte en plats för TV-kameror”

Samtidigt berättar tidigare vicepresident Mike Pence om hur han blev frälst på universitetet som nu är i fokus

Även de stora mediedrakarna i USA har börjat uppmärksamma det bönemöte på Asbury-universitetet som inte vill ta slut. Men skolan är mån om att inte släppa in media hur som helst bland de bedjande eleverna. Fox News fick nobben, vilket de själva tackade för.

Vad är det egentligen som händer på universitetet i Asbury? Det ville nyhetskanalen Fox News veta mer om efter att ha intervjuat en av studenterna om det pågående bönemöte som startade den 8 februari.

– Vi planerade att åka till Kentucky för att själva se vad som händer, berättar den välkände programledaren Tucker Carlson i ett klipp som blivit viralt.

Men, fortsatte han, då kom ett samtal från universitetet där skolan bad Fox News att inte komma. Anledningen var att det som händer i Asbury inte har med politik eller ekonomi att göra, utan det här handlar om unga människor som gör unika gudsupplevelser.

– Det är verkligen inte en plats för TV-kamerorna.

Ovanligt säga nej

Tucker Carlson förklarade att man på Fox News förstod och respekterade resonemanget. Sedan fortsatte han berätta om hur ovanligt det är att få nobben på det här sättet.

– När du jobbar med TV springer du på massor av människor som vill ha uppmärksamhet. Du möter nästan ingen som säger att de inte vill ha det, och när du gör det handlar det oftast om att någon har gjort något fel, men i ytterst få fall även att någon gjort något som är rätt.

Tucker Carlsons resonemang landar i att det som händer på Asbury-universitetet är ett sådant ovanligt tillfälle och han konstaterar att ett tv-team från Fox News inte skulle bidra med något positivt i sammanhanget.

– Gud välsigne dem för att de nekade oss tillträde.

Det sprider sig

Även om Fox News inte fick komma råder det inte någon brist på uppmärksamhet, utan snarare har det ringlat långa köer till skolans kapell av människor som vill ansluta och vara med i det som i USA beskrivs som en väckelse.

Samtidigt har det som hänt på universitetet i Asbury spridit sig till andra lärosäten i USA med en liknande historia om elever som ber och sjunger i flera dygn utan uppehåll. Just nu pågår bönemöten även på universiteten i Lee, Stamford och Cedarville, enligt Christian Headlines.

Pence berättelse

Även USA:s tidigare vicepresident Mike Pence lyfter också fram det som händer på Asbury-universitetet och delar på Twitter med sig av sin egen frälsningsupplevelse.

”Som student reste jag till Asbury 1978 för att vara med på en kristen musikfestival. På plats var det som om jag fick uppleva evangeliet för första gången. Jag tog emot Jesus Kristus som min personliga frälsare och sedan dess har mitt liv varit förändrat”, skriver han.

Mike Pence, som ännu inte bestämt sig för om han ska ställa upp i presidentvalet 2024, beskriver att han är djupt tagen av det som händer i Asbury. Han berättar också att han under sin tid som vicepresident under Donald Trump blev påmind om det som hände honom i ungdomen, efter att ha fått ett personligt skrivet brev från en av pastorerna på universiteten.

”Gud är fortfarande verksam! Jag önskar er alla i Asbury Guds välsignelse”, skriver Mike Pence.

---

Fakta: Asbury University

  • Asbury-universitetet är ett universitetet i den lilla staden Wilmore, strax utanför Lexington, i den amerikanska delstaten Kentucky.
  • Universitetet drivs på kristen grund och har omkring 1 500 studenter.
  • Den 8 februari påbörjades en schemalagd gudstjänst, som sedan spontant fortsatte och pågår i skrivande stund fortfarande.

---

Fler artiklar för dig