I år betalar Skatteverket ut 560 miljoner kronor till 17 samfund. Det är medlemmarnas så kallade kyrkoavgift som förmedlas med statens hjälp. I år beräknas summan öka med 60 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radios ”Ekot”.
När Svenska kyrkan skildes från staten öppnades möjligheten även för andra samfund att via skattsedeln ta upp kyrkoavgift. I första rundan anslöt sju kristna samfund. Det skedde 2002. I dag är 17 religiösa anslutna till systemet. Av dessa är nio kristna, sju muslimska och ett buddistiskt. I särklass störst intäkter, ungefär hälften av hela kyrkoavgiftskakan, går till Katolska kyrkan.
– Vi har vuxit de senaste 20 åren tack vare kyrkoavgiften. Verksamheten har vuxit i takt med att kyrkoavgiften har ökat och vi är helt beroende av den, säger Katolska kyrkans medlemsansvarige Michel Louis till Ekot.
Ville stoppa kyrkoavgifterna
I samband med förra årets debatt om demokrativillkor höjdes röster för att inte bara statliga bidrag skulle försvinna för dem som inte uppfyller villkoren, utan att även tjänsten att ta upp kyrkoavgifter skulle dras in. Det skulle i så fall innebära ett enormt avbräck och flera kyrkoledare argumenterade högljutt mot förslaget, bland annat i en stor genomgång av samfunden och kyrkoavgifter som Dagen publicerade i juli 2022.
Dagens genomgång visade också att Katolska kyrkan har överlägset flest kyrkoavgiftsbetalare av alla samfund – över 93 000. Som god två kom Equmeniakyrkan med drygt 18 000 betalare. Så medan Svenska kyrkan har tappat en och en halv miljoner medlemmar, läs kyrkoavgiftsbetalare, sedan skilsmässan från staten, har antalet betalande medlemmar alltså ökat i andra kyrkor.
Judiska församlingen avstår
Ett samfund som valt en annan väg att ta upp medlemsavgifter på är judiska församlingen. Bakom beslutet finns ett konkret skäl, berättar Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska församlingen.
– De som är överlevande från Förintelsen ville inte att vi skulle vara registrerade hos någon myndighet på det sättet. De hade dåliga erfarenheter av det, säger hon till Ekot.
För dem som tecknat sig för att betala kyrkoavgift finns en möjlighet att ändå slippa. Ekot berättar att cirka 400 personer inom Katolska kyrkan varje år begär dispens från kyrkoavgiften.
[ Krögare vill stoppa biskopens nya bostad ]
– I år har vi sett att det fler som inte kan betala, som söker eller frågar om dispens, säger Michel Louis till Ekot.
---
Fakta: Kyrkoavgiften
- Är en möjlighet att, via skattsedeln, ge ekonomiska medel till trossamfund i Sverige.
- Avgiften innebär att arbetsgivaren gör ett förhöjt skatteavdrag i samband med löneutbetalningen och att Skatteverket sedan betalar ut medlemsavgift till trossamfundet.
---