Nyheter

Krögare vill stoppa biskopens nya bostad

Fruktar att hårdare bullerkrav ska begränsa deras verksamhet

Svenska kyrkans planer att bygga en ny biskopsbostad i centrala Göteborg upprör kvarterets krögare till den grad att en fastighetsägare överklagat den nya detaljplanen.
– Att behöva stänga vid 22, det är detsamma som döden, säger fastighetsägaren Lennart Grebelius till DN.

Det är Dagens Nyheter som är först att berätta om byggplanerna som Göteborgs stift hyser för det gamla huset i korsningen Magasinsgatan/Kyrkogatan, ett område som räknas som Göteborgs hetaste krogkvarter. Där äger Svenska kyrkan ett trevåningshus från 1812. Huset är K-märkt, men stadens byggnadsnämnd enades i fjol om att ge stiftet tillstånd att bygga på två vångar.

Enligt planen handlar det om tre till sex bostäder och i dokument som DN:s citerar beskrivs en representationsvåning, bostad och arbetsrum för biskopen samt övernattnings- och studentlägenheter. Det kan alltså bli en biskopsbostad.

– Stiftet hade sålt sin tidigare biskopsbostad och när man köpte denna fastighet var målet att eventuellt inrätta en ny biskopsbostad, bekräftar Fredrik Tengberg, som är chef på stiftets egendomsenhet, för Kyrkans tidning.

Tjänstebostad saknas

Och trots att stiftets regelverk säger att man ska tillhandahålla en tjänstebostad för biskopen har det inte funnits någon sådan på många år och stiftets nuvarande biskop Susanne Rappman har inte kunnat erbjudas någon tjänstebostad sedan hon tillträdde 2018.

Men tanken på en biskopsbostad just här förfärar kritikerna till vilka Göteborgs kulturförvaltning hör. De anser att påbyggnaden ”riskerar att allvarligt skada mycket höga, riksintressanta kulturmiljövärden”. En skrivning i planförslaget har väckt särskild oro. Där talas om att ”begränsa ljudpåverkan från musik och människor inom gårdsmiljön” möjligen ”genom serveringstillstånd med reglerade tider” ifall behov skulle uppstå. De tillstånd som redan getts kan visserligen inte ändras men miljöexperter påtalar att ”vi kan ställa krav på åtgärder som kan leda till att verksamheten själv väljer att begränsa sin verksamhet”.

”Etablerat nöjeskvarter”

Strängare bullerkrav skulle kunna äventyra utelivet längs den krogtäta Magasinsgatan, fruktar näringsidkarna.

– Det är olämpligt att ha känsliga bostäder där när det är ett så etablerat nöjeskvarter med ganska hög musik om nätterna. Och att behöva stänga vid 22, det är detsamma som döden, säger Lennart Grebelius till Dagens Nyheter.

Svenska kyrkan övertog den aktuella fastigheten 2015 och striden kring den planerade utbyggnaden, som pågått i sju år, trappas nu upp i och med att ägaren till en grannfastighet nu går till domstol för att få ärendet prövat.

Avgörande nära förestående

Fredrik Tengberg från stiftet anser att bullerfrågan ytterst är en fråga för kommunen och i Kyrkans tidning försöker han tona ner kritikernas farhågor och säger att stiftet kommer bra överens med dem som driver restauranger i fastigheten.

– Vi är måna om att de ska kunna bedriva sin verksamhet efter bästa möjliga förutsättningar, understryker han i Kyrkans tidning.

Mark- och miljödomstolen väntas avgöra frågan inom kort. Återstår då att se när det blir dags för byggstart och senare eventuellt flyttlass för biskop Susanne Rappman.

---

Fakta: Mark- och miljödomstolen

  • Handlägger mål och ärenden inom områdena miljö, fastighet, plan och bygg samt vatten och avlopp.
  • Finns på fem platser i Sverige – Umeå, Östersund, Nacka, Vänersborg och Växjö.
  • Eventuella överklaganden avgörs av mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig