Nyheter

Humanisterna om AIK-samfundet: “Helt absurt”

Christer Sturmark menar att sekulär-humanistiska samfund diskrimineras

Humanisternas tidigare ordförande Christer Sturmark reagerar på att ”Vår svartgula sal” kan kalla sig religiöst samfund medan Humanisterna fått avslag och säger att lagstiftningen bör ses om.
– ”Lagen om trossamfund” är uppenbart dysfunktionell, säger han.

Åsikterna om att det råder skillnader gällande vilka som blir godkända som trossamfund av Kammarkollegiet rasar vidare. Tidigare har Dagen rapporterat om att Humanisterna fått avslag medan ”Vår svartgula sal”, som stöttar AIK och menar att supporterskap kan likställas med religion, godkänts.

Helt absurt

Christer Sturmark var tidigare ordförande för Humanisterna och är fortfarande en av rörelsens stora profiler. Han reagerar nu starkt mot att ”Vår svartgula sal” erkänts som trossamfund medan Humanisterna fått avslag. Han menar att detta visar på hur dysfunktionell lagstiftningen är när det kommer till beslut om religiösa samfund.

– Jag tycker det är helt absurt! Det är ju intressant att en alldeles uppenbar hitte-på-livsåskådning blir godkänd som trossamfund medan en världsomspännande, seriös, livsåskådning som sekulär humanism inte blir det, säger han.

Kammarkollegiet får alltså inte den största kängan av Christer Sturmark. Han menar att grunden till problemet ligger i ”Lagen om trossamfund” som han tycker diskriminerar sekulär-humanistiska samfund.

Föreslår lösning

– Om jag säger att min frimärkssamlingsklubb är en religion så blir det ju inte det bara för att jag säger det. Humanisterna har tydliga trosuppfattningar som bygger på metafysiska grundantaganden om naturalism, säger Christer Sturmark.

Lösningen menar han är att skapa en livsåskådningsneutral lagstiftning som ger samma rätt både för religiösa samfund som för sekulära. Han pekar även mot att sekulär humanism anses skyddsvärd enligt Freedom of Religion and Belief i Europakonventionen på samma grunder som exempelvis kristna, muslimska eller buddistiska livsåskådningar.

– Vi har ju likvärdighetsprincipen, ur statens synvinkel ska saker som funktionellt är likvärdiga behandlas lika, säger Christer Sturmark.

Absurda gudstjänster

På Twitter har han också vänt sig till socialminister Jakob Forssmed (KD) som har ansvar för frågor som rör trossamfund. Där har han också lagt ut delar av den ansökan som ”Vår svartgula sal” skickade in till kammarkollegiet för att påvisa det absurda i deras ansökan, exempelvis hur de firar gudstjänst i samband med AIK:s hemmamatcher och där deras heliga bön är ”Åh, vi e AIK” som ska sjungas strax innan avspark.

---

Fakta: Humanisterna

  • Humanisterna är ett förbund som bygger på en sekulär världsåskådning.
  • De har olika former av verksamheter, många gånger går det att dra paralleller till hur en kyrka fungerar, exempelvis barnvälkomnande i stället för dop.
  • Humanisterna arrangerar också en alternativ ceremoni vid riksmötets öppnande för dem som inte vill gå till Svenska kyrkans traditionsenliga gudstjänst.

---

Fler artiklar för dig