Nyheter

Region Gävleborg granskas av DO - stoppade icke-binär lucia

SD- ordföranden Mattias Eriksson Falk tog beslutet att inte tillåta det årliga luciatåget

Nu ska Diskrimineringsombudsmannen (DO) granska om händelsen i Bollnäs i julas var diskriminering. Regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk valde att stoppa luciatåget från Bollnäs folkhögskola – något som många protesterat mot och också DO-anmält.

Region Gävleborg ska granskas av DO efter att ett 30-tal personer har DO-anmält Mattias Eriksson Falks beslut att stoppa lussandet för regionfullmäktige i december.

”I och med att det var en person som uppfattade sig som en hen som var lucia så menade ordförande att det inte var ett traditionellt luciatåg och då ville de inte ha något framträdande”, sa Lotta Skärberg, rektor för Bollnäs folkhögskola, till P4 Gävleborg i december.

Själv sa Mattias Eriksson Falk till SR att det inte var lucians könstillhörighet som var avgörande, utan att luciatåget inte kunde uppfattas som ”en traditionell lucia”.

Musiken i centrum

Jan Lahenkorva (S) är regionråd och han sa till Dagens Nyheter efter det stoppade tåget att regionen har haft det som en tradition i många år att ha ett luciatåg före jul. Han betonade att det var främst kören och musiken av hög kvalitet som uppskattades av regionfullmäktige. ”Det är ingen, förutom möjligtvis Sverigedemokraterna, som har reflekterat över att det skulle vara ett problem att det inte är en kvinnlig lucia. Det är framträdandet det handlar om”, sa han.

Stoppandet av luciatåget på Bollnäs folkhögskola, där regionfullmäktige höll sitt möte, har väckt starka känslor i bygden. Många menar att det är diskriminering att utesluta att en ickebinär person får vara lucia i denna typ av sammanhang. ”Eleverna har lagt ner sin själ i det här och får nu höra att de inte duger, att de är fel”, menade Jan Lahenkorva.

”Kommunen inte bakom”

Lotta Skärberg sa till Expressen att eleverna som skulle framföra luciatåget har tagit illa vid sig av beslutet att ställa in framträdandet.

”De är bestörta och ledsna över att luciatåget ställdes in av den anledningen som gavs. Region Gävleborg är väldigt tydliga med att vi ska jobba med lika behandling, icke-diskriminering och en inkluderande verksamhet, ” sa hon.

Bollnäs kommun har uttalat sig på kommunens hemsida och betonar att kommunpolitikerna inte var inblandade i beslutet. ”Bollnäs kommun står inte bakom regionfullmäktiges ordförandes beslut om att stoppa luciatåget. Vi måste alla stå upp för människors lika värde, rättigheter och våra möjligheter att vara de vi vill vara! Jag beklagar och är djupt bekymrad om det som hände i går”, skrev säger Bollnäs kommunfullmäktiges ordförande Marie Centerwall (S) i december på kommunens hemsida.

Fler artiklar för dig