Nyheter

“Klimatförändringar kan orsaka massutvandring av bibliska proportioner”

FN:s generalsekreterare varnar för följderna “om världssamfundet inte agerar nu”

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tar till bibliska referenser för att beskriva vad som kan hända om världens länder inte tar klimatförändringarna på största allvar.

I ett tal till FN:s säkerhetsråd på tisdagen uppmanade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres medlemsländerna att ta klimatfrågan på största allvar.

Faran är akut för cirka 900 miljoner människor som lever i kustområden på låga höjder – vilket gäller en av tio människor på jorden, rapporterar Times of Israel.

Inte enbart små ö-stater ligger illa till när havsnivåerna höjs utan även stora länder är i farozonen. Bangladesh, Kina, Indien och Nederländerna är exempel på sådana länder, enligt Guterres.

Även stora städer på de olika kontinenterna kommer att drabbas om inga åtgärder vidtas.

Jämför med Bibeln

Den 73-årige portugisen höjde ett varningens finger för att den globala uppvärmningen kan tvinga fram en massutvandring som påminner om den som beskrivs i Gamla testamentet i Bibeln.

– Lågt belägna samhällen och till och med hela länder kan försvinna för alltid. Vi skulle se massutvandring av bibliska proportioner, sa Guterres till säkerhetsrådets medlemmar i FN-skrapan i New York.

FN:s generalsekreterare använde uttrycket ”mass exodus” på engelska. Förmodligen syftar han på Israels folks uttåg ur fångenskapen i Egypten, som beskrivs i Andra Moseboken kapitel 1–18, och som fortsätter även i Fjärde och Femte Moseboken.


Fler artiklar för dig