Nyheter

Björn Ranelid: Tommy Dahlman har helt klart stulit mina texter

Anklagelser om plagiat från flera upphovsmän i omdiskuterade predikantens självbiografi ”Det gör ont när hjärtan brister”

Orden i tidigare pingstpredikanten Tommy Dahlmans självbiografiska bok är framställda som att de vore hans egna. Men de är nästan rakt av kopierade från författaren och Augustprisvinnaren Björn Ranelid.

I boken Det gör ont när hjärtan brister, utgiven 2019 av förlagen Semnos och Kanal 10, har det också påträffats insprängda textavsnitt som är hämtade närmast ordagrant från de kristna förkunnarna och författarna Peter Halldorf, Sven Reichmann och Bo Brander.

Bakom avslöjandena och anklagelserna om plagiat finns sociala mediekontot ”Amo Palyaco granskar” som ger flera exempel på avskrifter.

Andra upphovsmäns formuleringar, utan angivande av källa, har också upptäckts i texter på organisationen Uppdrag världens sociala mediekonto, där Dahlman fram tills nyligen var ordförande.

Piltz och Bacon

Det gäller exempelvis textstycken av katolske prästen och professorn Andes Piltz och historiska texter av vetenskapsmannen Francis Bacon (1625), eller från De dövstummas kyrkoblad (1935).

Avskrifterna från svenska författaren Björn Ranelid, med ett 40-tal böcker bakom sig, kommer från titlarna Kniven i hjärtat (2010) samt från Ansikte av eld (2008).

Tommy Dahlman gästar Korskyrkan Örkelljunga och pratar om att våra sårbar och att finna stryka i sårbarheten.

Låter saken bero

Björn Ranelid uppger i kontakt med Dagen att han har blivit informerad och sett skärmdumpar av det Tommy Dahlman har använt från honom. Men han tänker inte försöka vidta några rättsliga åtgärder.

– Helt klart har han stulit texter av mig – rakt av. Hade han frågat hade han kunnat få kopiera eller återge passager. Nu får han leva med gärningen. Ett slags illdåd, säger Björn Ranelid.

– Det är både enfaldigt och kontraproduktivt att stjäla texter på det här sättet. Men jag låter det alltså bero och går inte vidare, säger Ranelid till Dagen.

Semnos tonar ned kontakt

Kristna tv-bolaget Kanal 10, med eget förlag, har sedan tidigare brutit alla förbindelser med predikanten som bland annat blivit dömd för grovt rattfylleri och på annat sätt varit inblandad i rättsliga ärenden.

På Semnos förlag, med huvudkontor i Värnamo, säger vd:n Joakim Sunesson till Dagen att han inte vet något om eventuella plagiat, och vill tona ner Semnos inblandning i Tommy Dahlmans bok.

– Vi hade ett samarbete kring distributionen av boken. Men den formella utgivningen har vi inget med att göra, utan den låg hos Kanal 10:s förlag. Vi har varken producerat eller jobbat med den praktiskt, säger Joakim Sunesson.

Kontrakt upprättas

Allmänt säger Semnos vd att det för ett bokförlag inte finns någon chans att kolla varje ord som en författare skriver, men att ett standardkontrakt brukar upprättas där författaren godkänner att det är hans egna verk. Finns det citat i texten så anges det vanligtvis, eller syns i källförteckningen, uppger Joakim Sunesson.

Dagen har varit i kontakt med Tommy Dahlman, som avböjer att kommentera.

---

Fakta: Tommy Dahlman i sin självbiografiska bok

Här följer textavsnitt som till stora del överensstämmer med Björn Ranelids formuleringar i ”Ansikte av eld” (2008):

  • ”Alla män och kvinnor som är kära har en radioaktiv själ som lyser genom hud och ben, och avslöjar sig i ögon och språk. Jordens och mänsklighetens mest laddade och åtråvärda ord är tre: ‘Jag älskar dig’. När en människa säger dessa tre ord drar hon ner eld till världen. Hus, stenar, gator och alla andra ting börjar glöda och brinna. Men det finns heller inga ord som är lika missbrukade och förtalade som dessa tre tillsammans.”

---

Fler artiklar för dig