Det som händer på universitetet i Asbury i USA beskrivs som en väckelse. Peter Svanberg, pastor i Västerportkyrkan i Kalmar, har tidigare studerat vid detta lärosäte och följer nu med spänning och glädje det som händer.
Till en början var det en vanlig andaktsstund, tidsbegränsad för att anpassas efter studenternas scheman. Men något hände och sedan i onsdags har mötet pågått, dag efter dag, med böner och lovsång som inte vill ta slut, vilket Dagen tidigare skrivit om.
Omvärlden har också börjat reagera, inte minst eftersom allt som händer på Asbury-universitetet sprids som en löpeld via sociala medier.
Peter Svanberg, pastor i Västerportkyrkan i Kalmar, är en av dem som på distans följer skeendet. Han studerade själv teologi på Asbury-universitetet år 1996–97 och känner väl till miljön i den lilla staden Wilmore där skolan ligger.
– När jag var där pratade man om vad som hände 1970, då det var ett utbrott av väckelse och förnyelse. Då pågick bönemötet i två veckor, berättar Peter Svanberg.
Han konstaterar att något liknande alltså verkar hända igen, 53 år senare.
Jesus i fokus
– Jag och min fru har suttit och tittat på videoklipp och direktsändningar därifrån. Det är en otroligt fin atmosfär och det som betonas är omvändelse, förlåtelse, förnyelse och framför allt Jesus.
Peter Svanberg har sin bakgrund inom den svenska metodistkyrkan, men är i dag pastor i en församling ansluten till Equmeniakyrkan och EFK. Han förklarar att Asbury-universitet drivs av metodiströrelsen.
– Hela sammanhanget har sina rötter där, de står i den metodistiska wesleyanska traditionen, förklarar han.
Ingen ledargestalt
En annan sak som Peter Svanberg lagt märke till är att det inte verkar finnas någon ledargestalt som man samlas kring, utan mycket av det som sker är spontant. Han jämför med liknande händelser, som vid väckelserna vid Pensacola och Toronto, där det var tydligt att det var en pastor som var i centrum och skulle förmedla något.
Det som också är tydligt i Ansbury är att det är ungdomarna som driver på det hela, studenter som är omkring 17–20 år. Peter Svanberg beskriver det hela som en ungdomsrörelse.
– Det är unga människor som går fram och vittnar om vad Gud gör, de läser bibelord och deltar i bön och lovsång. Många har berättat om tunga saker som de bär på, depressioner och psykisk ohälsa, som har vänt i den här atmosfären.
I USA har man börjat använda ordet väckelse för skeendet, vad säger du om det?
– Jag tror att man använder ordet väckelse på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige. ”Revival” betyder en förnyelse, medan vi snarare tänker på den stora folkväckelse vi såg på 1800-talet, säger Peter Svanberg.
Han förklarar att det är klart att människor kommer till tro även i det här sammanhanget, men när amerikanerna börjar använda ordet väckelse är det på ett annorlunda sätt än vad många svenskar är vana vid.
Finns det en risk att någon vill kidnappa den här väckelsen för sina egna syften?
– Det finns det alltid. Men vad jag sett och hört de senaste dagarna är att det finns ett gott ledarskap på universiteten, att på den här skolan har man människor som är ansvariga för det andliga livet. Det verkar som att de är väldigt bra på att korrigera saker som inte är bra.
[ Bönestund på universitetet tar inte slut - 100 timmar oavbruten lovsång ]
Sprider sig
Det bönemöte som pågått sedan i onsdags på universitetet i Asbury har fått stor uppmärksamhet och det som händer nu är att många människor söker sig dit från olika delar av USA. Det talas om busslaster som kommer till platsen.
Samtidigt har ett liknande skeende noterats på Lee-universitetet i Cleveland, också där ser man ungdomar som samlas i bön och lovsång.
– Det berättas om flera saker som börjar hända och det sprider sig till flera platser, berättar Peter Svanberg.
Hur länge kan det här hålla på?
– Jag tänker så här, att så länge det finns bränsle så brinner en brasa. Så länge människor upplever Gud och det är autentiskt, så kommer det att fortsätta. Det kommer säkert att hålla på ett bra tag till. Vi får se vad som händer. Men just nu känns det här som en väldigt stark utgjutelse av vad Gud gör, och det ska vi vara tacksamma för.
Hur kan det här påverka oss i Sverige?
– Vi ska be för att Gud gör något med våra unga människor också. För varje generation behöver bli berörd och höra evangeliet. Det här kan trigga unga människor att börja be och söka Jesus.
– Sedan önskar jag också att Gud ska beröra oss som är äldre, att vi än en gång kan få tag på elden, tänk om det skulle hända.
[ Oväntad lovsång möter kaffekedjans kunder ]
---
Fakta: Asbury-universitetet
- Asbury-universitetet är ett universitetet i den lilla staden Wilmore, strax utanför Lexington, i den amerikanska delstaten Kentucky.
- Universitetet drivs på kristen grund och har omkring 1 500 studenter.
---