Nyheter

Hon är på plats vid rasmassorna i Turkiet: ”Barnen i söndagsskolan är borta”

Birsen Karlsson från Botkyrka Pingst befinner sig just nu i en församling i Antakya i södra Turkiet som drabbats av de kraftiga jordbävningarna.

Pastorsfamiljen i jordbävningsdrabbade Antakya brukar se grannbarnen på gatan komma till söndagsskolan i deras kyrka. Men hälften av grannarna är nu borta – och det gäller även de flesta av grannbarnen i söndagsskolan, uppger Birsen Karlsson, som precis har återvänt till sitt hemland Turkiet för att förmedla hjälp från Sverige till katastrofområdet.

Antakya är det moderna namnet på Antiokia, där Bibeln berättar att Paulus och Barnabas reste iväg ut på sin första gemensamma missionsresa. Staden med 1,6 miljoner invånare ligger ett par mil från syriska gränsen, respektive från Medelhavet, mitt i det jordbävningsdrabbade området i södra Turkiet. Här har Birsen Karlsson, som är medlem i Botkyrka Pingst i Stockholm, flera vänner och församlingskontakter, och hoppas nu kunna tillbringa cirka tre veckor på plats.

Hon landade i Antakya på måndagen, och har i dag, tisdag, serverat frukost och te till sjukvårdspersonal och andra hjälparbetare, rapporterar hon på morgonen.

– Det är svårt att sova då alla jobbar hela tiden. Helikoptrar och maskiner kör hela tiden. Men jag är glad att det finns många som vill hjälpa till vid den här fruktansvärda katastrofen, säger Birsen Karlsson.

Hjälpinsatser i Turkiet.

– Jag har vänner här som har fått se halva sin familj dö under rasmassorna. De är förtvivlade, och börjar gråta när vi har pratat i telefon. Be för oss, säger de, berättar hon vidare.

Birsen Karlsson är uppvuxen i västra Turkiet och har sin mamma och släkten kvar i landet. Men hon har bott många år i Sverige, och har tidigare jobbat för pingströrelsens mediearbete Ibra, med inriktning mot Turkiet, under tolv års tid. Fyra av de åren, 2014–2018, var hon på plats i Antalaya i södra Turkiet – bland annat under den stora flyktingkrisen.

Volontärer från kyrkorna

Nu är hon engagerad i kristna hjälporganisationen First Hope som försöker hjälpa de miljontals drabbade efter jordbävningen. Redan första dagen i katastrofen var ett team på plats i staden Gazinatep, där First Hope sedan tidigare hade ett flyktingcenter och förråd med hygienset, filtar och annat som de snabbt kunde köra ut till drabbade.

Organisationen jobbar också i städerna Diyarbakir, Adana och ovan nämnda Antakya, i nära samarbete med volontärer från flera evangeliska kyrkor.

– Vi kunde tidigt köra dit fyra trailers med containrar. Mobila enheter, där två har dusch och toalettmöjligheter och två har köksutrustning. På det här sättet kunde vi ge soppa och bröd till räddningsarbetare redan första kvällen.

Hjälpinsatser i Turkiet.

Många vill bidra

Botkyrka pingstförsamling har redan samlat in 290 000 kronor som via First Hope ska hjälpa de drabbade i katastrofen. Även Centrumkyrkan i Falun har bidragit.

Antakya är en mångkulturell stad med både judisk, kristen och muslimsk befolkning, och alla får del av hjälpen. Birsen Karlsson berättar samtidigt att flera kristna församlingars kyrkor nu har blivit förstörda. Det gäller även den protestantiska kyrkan i Antakya, där hennes vänner leder församlingen. Pastorsparet serverar nu mat i sin trädgård till människor som behöver mat.

Samtidigt är många hus på den gata där de bor nästan helt förstörda, inklusive pastorsparets egna.

Förstörd evangelisk kyrka i Antakya, Turkiet, efter jordbävningen.

– Så gott som alla i församlingen har någon i sin familj som har dött. Det är en otrolig sorg. Men alla försöker hjälpa till så mycket de kan. Någon ordnar fram sovsäckar, andra delar mat eller åker till en grannstad för att hämta nödvändigheter. Andra tar hand om de sörjande. Församlingen och kyrkan är med mycket i detta.

Mobilt fältsjukhus

I Antakya har First Hope precis varit delaktiga i att sätta upp ett mobilt fältsjukhus i samarbete med den amerikanska kristna hjälporganisationen Samaritian’s Purse, grundad av Franklin Graham. 52 sängplatser, tre operationssalar, apotek och labb och över 100 sjukvårdsarbetare och tekniker med mera följer med för att hjälpa.

Hjälpinsatser i Turkiet.

– Jag vill inte bara sitta och titta på nyheterna. Jag kommer från Turkiet och har erfarenhet från flyktingarbetet. Jag vill gärna hjälpa församlingen och vår organisation här nere, motiverar Birsen Karlsson att hon nu hart tagit sig till katastrofområdet.

Packar i syrisk-ortodox kyrka

Även flera andra hjälporganisationer i Sverige skickar nu pengar och hjälp till Turkiet och Syrien efter jordbävningen. Dagen har exempelvis berättat om Evangeliska frikyrkans insatser. En annan organisation som redan har varit på plats i länderna är A demand for action, ADFA. I dagarna har man också samlat in över 200 ton med vinterkläder, mat och mediciner som har packats i S:ta Maria syrisk-ortodoxa kyrka i Tensta i Stockholm, och som nu ska fraktas i fem containrar till Syrien.

---

Fakta: Jordbävningen i Turkiet och Syrien

  • Nära 26 miljoner människor påverkas av jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien, uppger WHO.
  • Det handlar om 15 miljoner människor i Turkiet och nästan 11 miljoner i Syrien. Över 5 miljoner bedöms vara särskilt utsatta, däribland runt 350 000 äldre och mer än 1,4 miljoner barn.
  • Hittills har över 25 000 bekräftats döda.

---

Fler artiklar för dig