Nyheter

Fyraårig pojkes öde rör upp känslorna i Egypten

“Vi har behandlat honom som om han vore vårt eget biologiska barn”, säger kvinnan som adopterat den fyraårige pojken.

Är barnet kristen eller muslim? Egyptens kopter är rasande efter att myndigheterna omhändertagit en fyraårig pojke som adopterats av kristen familj, utifrån muslimska sharialagar.

Han kom som ett mirakel. Så berättas det när lilla Shenouda kom in i det barnlösa parets liv. År 2018 hittades han i en koptisk kyrka i stadsdelen Shubra i Kairo, antagligen lämnad där medvetet av sin mamman. Det barnlösa paret som tillhörde kyrkan fick adoptera pojken med hjälp av kyrkans präst. Pojken döptes och fick ett kors intatuerat på handleden, vilket är en viktig symbolmarkering inom den koptiska minoriteten i Egypten.

Shenouda levde sina första år hos sina fosterföräldrar, där han efter några år började sjunga i kyrkokören och började gå på karate.

– Att adoptera Shenouda har berikat våra liv. Vi har behandlat honom som om han vore vårt eget biologiska barn, säger fostermamman Amal Ibrahim, till tidningen al-Monitor.

En anmälan

I cirka fyra års tid ska de ha levt ett tryggt familjeliv, ända tills i december förra året. Då kom det in en polisanmälan som påstod att paret hade stulit ett muslimskt barn.

Efter att ett DNA-test bekräftat att paret inte var barnets biologiska föräldrar omhändertogs Shenouda och placerades i stället på ett barnhem. Allt bygger på de muslimska sharialagarna som säger att om fadern är muslim så ska också barnet vara muslim. Att den biologiska fadern i det här fallet är okänd ansågs irrelevant, utan bara misstanken om att ett kristet par fått vårdnaden av ett muslimskt barn ansågs tillräckligt för att myndigheterna skulle ingripa.

Shenouda fick i stället det muslimska namnet Youssef och registrerades som muslim. Till en början kapades banden helt med den familj som han vuxit upp med, men efter en tid fick de båda fosterföräldrarna komma på besök och möttes då av ett barn som helt hade förändrats.

Vädjar till presidenten

– De pratar om mänskliga rättigheter, ändå har de tagit min son ifrån mig och placerat honom på ett barnhem, säger Amal Ibrahim.

Hon har nu vädjat till Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi för att få tillbaka sitt barn. Paret har också fått ett starkt folkligt stöd efter att deras berättelse blivit viralt, där såväl kristna som muslimer argumenterar för att man i det här fallet måste sätta medmänsklighet framför religiösa principer.

Berättelsen om Shenouda har också lett till krav på politiska reformer, inte minst när det gäller möjligheten för kristna att kunna adoptera.

– Det här kommer också att avgöra hela landets öde och skicka en signal om Egypten är på väg att bli en sekulär eller teokratisk stat, om vi ska vara ett land där sharia ska tvingas på alla medborgare, även dem som inte är muslimer, säger Ehab Ramzy, en koptisk politiker som sitter i det egyptiska parlamentet till al-Monitor.

En domstol ska den 18 mars se över fallet igen.

Präst kritiseras

Kritik riktas i sammanhanget också mot den präst som var med då barnet hittades. Hade han varit mycket tydligare gentemot myndigheterna från början så hade det här undvikits, lyder kritiken. För det har hänt flera gånger tidigare att nyfödda barn har lämnats i en kyrka. I normala fall förutsätter man då att föräldrarna är kristna och att någon inom den kristna gemenskapen tar på sig ansvaret för barnet, vilket var vad som skedde även här. Den anmälan som kom in och ändrade på allt hade skrivits av en släkting, själva menar paret som blivit av med sitt adopterade barn att det troligtvis rör sig om att komma över ett arv.

---

Fakta: Egypten

  • Egypten är ett av Afrikas folkrikaste länder med ungefär 110 miljoner invånare.
  • Islam är den största religionen, följt av kristendom där den koptiska kyrkan är den största.
  • Omkring 10 procent av Egyptens befolkning tillhör uppskattningsvis den koptiska kyrkan.
  • Kyrkan anses ha grundats av evangelisten Markus och innan islams expansion var kristna i majoritet.
  • Ordet Egypten går att härleda till ordet kopt och anspelar på landets kristna historia.

---

Fler artiklar för dig