Nyheter

De kräver kyrkoherdens avgång - infekterad strid i församlingen

Fredrik Sidenvall: Jag har känt mig trakasserad

Det stormar runt församlingen Spekeröd-Ucklum i Stenungsunds kommun. Kyrkorådet har förklarat att man inte längre har förtroende för kyrkoherde Fredrik Sidenvall.
– Det pågår en förtalskampanj, säger Fredrik Sidenvall till Dagen.
Han ifrågasätter skälen för uppsägningen. I dag, måndag, möts parterna till samtal.

Ett nästan enigt kyrkoråd (sex av åtta röster) slog i december fast att man inte längre har förtroende för kyrkoherden i Spekeröd-Ucklums församling, skriver Kyrkans tidning. Församlingen tillhör Stenungsunds kommun och har cirka 3 000 församlingsbor. Rådet förklarade i december att kyrkoherden måste skiljas från sin tjänst, sedan kommer man att kunna återuppbygga förtroendet i arbetslaget.

Bakgrunden till beslutet skulle bland annat vara anklagelser om att kyrkoherden agerat för självsvåldigt på sin post, och att förtroendet i arbetslaget inte finns. Här finns också från vissa håll åsikten att många har slutat sin anställning och att färre går i kyrkan. Kyrkorådets ordförande Stefan Lahrin har inte velat kommentera kyrkorådets beslut närmare till Kyrkans tidning. Dagen har sökt honom utan framgång.

Inte gått rätt till

Men alla i kyrkorådet har inte hållit med om att kyrkoherden borde skiljas från sin tjänst. En av dem som reserverade sig var Linda-Maria Hermansson. Hon beskriver för Kyrkans tidning att det hela inte gått rätt till arbetsrättsligt: om det finns arbetsmiljöproblem och ledarskapsproblem ska man göra en kartläggning. Detta har inte gjorts innan beslutet att förorda avsked.

Fredrik Sidenvall tillträdde på tjänsten som kyrkoherde i somras. Han var tidigare rektor för LM Engströms gymnasium i Göteborg. Sidenvall är också kyrkomötesledamot för Frimodig kyrka.

När Dagen når honom på söndagen berättar han att han jobbar på som vanligt.

– Vi jobbar på i vanlig ordning. I morgon kommer det att vara ett möte med mig och mina fackliga företrädare samt representanter för arbetsgivarorganisationen.

Vad handlar konflikten om som du ser det?

– Ja, det är en bra fråga. Det handlar om väldigt lokala omständigheter, säger Fredrik Sidenvall.

Han säger att man behöver se konflikten i ljuset av att Svenska kyrkan tidigare varit en statskyrka. Trots att kyrkan nu är skild från staten finns det ”starka band” kvar lokalt, menar han.

– Jag vill att Svenska kyrkan ska få vara sig själv utifrån sin ordning. Då har jag mött lite lokala ordningar som lägger fokus på annat, säger han.

Som vad?

– Det handlar om en särpräglad utformning av musiklivet, ett musikliv som är präglat av äldre tiders underhållningsmusik. Till en del har jag bejakat detta, men en del har med budget och med kyrkoordning att göra. Där har jag pekat på saker som är bekymmersamma.

Fredrik Sidenvall, kyrkoherde Spekeröd-Ucklums församling.

Hans åsikter i dessa frågor har stött på patrull, menar han – och det har till och med gått så långt att det satts upp skyltar i bygden med texten ”Prästen ska avgå! Dåligt ledarskap”. Han beskriver det hela som en ”intrig formad av Kafka, Åsa Nisse och Zarah Leander”.

– Det har pågått en förtalskampanj mot mig. Jag har hört att det nu finns namnlistor som cirkulerar i bygden också.

Har du haft ett bra samarbete med övriga anställda?

– Ja, det upplever jag absolut. Sedan var det bekymmersamt att när jag i höstas samlade till kickoff var det en person i arbetsledande ställning som begärde tjänstledigt. Men hon har sagt att hon kommer tillbaka. Så bilden av att alla slutar är inte riktig.

Han säger att han får ork att fortsätta arbeta genom de många fina människor som finns i församlingen.

– Det finns så många fina människor. Jag har en tro som bär och känner glädje och frimodighet, och motivation i att förkunna evangeliet. Vi jobbar för väckelse.

Fredrik Sidenvall säger att han också känner stöd från biskopen och stiftet i den konflikt som nu uppstått.

---

Fakta: Spekeröd-Ucklums församling

  • Församlingen bildades 2011 när Spekeröds församling och Ucklums församling gick samman.
  • Omkring 3 000 församlingsbor finns här.
  • Numera utgör det ett också eget pastorat.

---

Fler artiklar för dig