Nyheter

Lovsång har pågått utan uppehåll sedan 8 februari på universitet

Människor har börjat resa till den lilla staden Wilmore för att delta i det som händer

En bönestund på ett kristet universitet i USA ville inte ta slut. Nu har det varit bön och lovsång i flera dagar och människor som har varit på plats använder ordet väckelse för att beskriva skeendet.

”Det är något som händer på Asbury universitet i Wilmore, Kentucky. I onsdags ville bönerna inte sluta … de har hållit på i 100 timmar nu, med oavbruten lovsång.”

Så skriver författaren och aktivisten Shane Claiborne på Twitter där han slår fast att det pågår en väckelse på universitetet. Sedan presenterar han en timslång video där han pratar med människor på plats om vad som sker. Han börjar med två studenter som berättar att de brukar ha en bönestund på onsdagar som brukar pågå i ungefär i en kvart innan lektionerna börjar.

– Det var inte alls planerat att vi skulle fortsätta lovsången, berättar en av studenterna.

– Men vi bara fortsatte.

Sedan fortsätter hon sin berättelse om hur tiden blev helt irrelevant och att de bara fortsatte att sjunga lovsång och be. Shane Claiborne twittrade ut sitt budskap måndagen den 13 februari, fem dagar efter att allt startade.

Beskriver det som väckelse

Filmer och bilder som sprids från universitetets gudstjänstlokal är full av ungdomar i intensiv lovsång och bön, där flera vittnesbörd kommer ut från människor som blivit berörda. Det är flera som också använder ordet väckelse för att beskriva det som sker, exempelvis Greg Gordon, tidigare medarbetare på Christian Post.

En annan person som också använder ordet väckelse är Robert Cunningham som är verksam i organisationen ”Kentucky for Christ” som varit på plats på Asbury universitet. Han inleder sin beskrivning av besöket med att han är en person som är kritisk mot känslomässig manipulation och efterfrågar teologisk eftertänksamhet. Men i det här fallet slår han fast att det som händer är ”äkta och kraftfullt”.

”Väckelse kan inte skapas och det här var något oplanerat, även om det betts för det i åratal.”

Strömmar till

Människor från andra delar av USA har nu börjat resa till Wilmore för att delta på det som händer på Asbury universitet, enligt de intervjuer som Shane Claiborne har gjort med människor på plats.

Tidigare har liknande lokala väckelser flammat upp och dragit till sig stor uppmärksamhet inom kristenheten, en känd sådan är Torontovälsingelsen på 1990-talet som också många svenskar lät sig inspireras av.

---

Fakta: Asbury universitetet

  • Asbury universitet ligger i den lilla staden Wilmore, strax utanför Lexington i delstaten Kentucky.
  • Det är ett universitet som drivs på kristen grund och har enligt egna uppgifter drygt 1 600 studenter.

---

Fler artiklar för dig