Nyheter

Vapenvägrare får ett års fängelse: ”Jag är oskyldig inför Guds lag”

Kristna vapenvägraren Vitalij Aleksejenko får fängelse - ska verkställas snarast

För första gången sedan Ukraina attackerades av Ryssland döms en ukrainsk kristen man till fängelse för vapenvägran.
– Jag erkänner mig skyldig när det gäller att bryta mot Ukrainas lag, men jag är oskyldig inför Guds lag, säger 46-årige Vitalij Aleksejenko som nu dömts till fängelse.

Det är första gången någon i Ukraina döms för att av samvetsskäl inte vilja delta i krig sedan det ryska anfallskriget började. Aleksejenko har sagt till den norska människorättsorganisationen Forum18 att han kommer att överklaga beslutet, vilket dock inte kan förhindra att den nu gällande domen verkställs. Aleksejenko skulle ha påbörjat sitt fängelsestraff i slutet av januari.

”Han befinner sig just nu hemma och inväntar att man hämtar honom”, skriver Zaira Zafarana från den internationella fredsorganisationen IFOR i ett mejl till Dagen.

Religiösa skäl

Vitalij Aleksejenko inkallades i Ivano-Frankivsk i juni 2022. Han är en internflykting i Ukraina och kommer ursprungligen från Donetsk-regionen. Han säger att religiösa skäl ligger bakom beslutet att vägra vapen. Han har tidigare genomfört sin värnplikt som vapenfri, och anmälde sig vid den ukrainska mobiliseringen till tjänstgöring men utan vapen.

– Jag måste vara ärlig mot mig själv, säger han, och lägger till att om han ångrat sitt ”brott” inför domstolen hade han kunnat få villkorlig dom.

I en kommentar till fallet säger Yurii Sheliazhenko, som leder den ukrainska pacifistiska rörelsen, att domen är ”dåliga nyheter”. Han menar att domen kan bli prejudicerande och alltså appliceras på andra som av samvetsskäl inte vill bära vapen.

En anonym källa som arbetar med krigsplacering i Ivano-Frankivsk säger till Forum18 att man oftast kan hitta alternativ de medlemmar av religiösa organisationer som inte vill bära vapen.

– Vi brukar erbjuda alternativ tjänst, säger han. Samtidigt ville han inte uppge hur många sådana fall man haft sedan kriget började.

Fyra har fått villkorlig dom

Det har tidigare funnits fyra fall där vapenvägran på grund av samvetsskäl har lett till fängelsedomar, men alla har fram tills nu fått villkorlig dom, vilket innebär att den inte verkställts. Bland de fyra finns en kristen person, Dmytro Kucherov, som är medlem i pingstkarismatiska kyrkan Source of Life (Livskällan). Kucherov hävdade religiösa skäl för sin vapenvägran, de övriga hänvisade till samvetsskäl.

I Ukraina råder allmän mobilisering sedan kriget började, och myndigheterna har avskaffat möjligheterna till vapenfri tjänstgöring. Tidigare hade sammanlagt tio religiösa samfund har enligt ukrainsk lag sedan 1999 möjligheten att begära alternativ tjänstgöring. Den som inte är medlem av någon av dessa samfund har inte haft den rätten.

Kristna fredsrörelsen har protesterat mot domen mot Aleksejenko, liksom den internationella organisationen IFOR (International Fellowship of Reconciliation), som Kristna fredsrörelsen i Sverige är en del av. Organisationerna vädjar nu om att domen mot Vitalij Aleksejenko måste upphävas.

”Detta är ett flagrant brott mot hans rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet”, skriver de i ett upprop. Även flera andra fredsorganisationer har skrivit under uppropet.

---

Fakta: Tio samfund var tidigare undantagna

  • Vid ett beslut 1999 i Ukraina slogs fast att medlemmar från följande samfund kunde slippa vapentjänst i Ukraina: Adventister, Sjundedagsadventister, evangeliskt kristna, baptister, medlemmar av Slaviska kyrkan av Helig Ande, Jehovas vittnen, karismatiska registrerade kyrkor, Union of Christians (en evangelisk kyrka), Pingstvänner, medlemmar av Krishnarörelsen.

---

Fler artiklar för dig