Nyheter

Syrisk-ortodox biskop går i pension - kan öppna för enat stift

Patriark Ignatius Afrem II: Med en biskop blir kyrkan starkare

Sedan 1990-talet har den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige varit delad i två stift. Men när ärkebiskop Julius Shabo nu går i pension kan det bli aktuellt att slå ihop stiften igen.
– Självklart vill jag helst se en biskop i Sverige, säger patriark Ignatius Afrem II till SVT Nyheter.

Det var på 1990-talet som den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige splittrades. I Södertälje, där båda stiften har sin bas, finns sedan dess två biskopar. På senare år har relationerna förbättrats och när ärkebiskop Julius Shabo nyligen avtackades S:t Jacobs kyrka fanns även ärkebiskop Benjamin Atas, från det andra stiftet, på plats.

En annan som också närvarade var den syrisk-ortodoxa kyrkans patriark, Ignatius Afrem II, som annars finns i Damaskus. Och nu är det upp till patriarken att föreslå tre namn på möjliga efterträdare till Julius Shabo som stiftet därefter ska ta ställning till.

I en intervju med SVT Nyheter Södertälje avslöjar patriarken att det finns många potentiella kandidater.

SVT: Hur vill du att den nya biskopen ska vara?

– Biskopen ska ta hand om helheten, se till att allt fungerar harmoniskt och vara ett bra föredöme för folket. Han ska visa Jesu väg så att de följer denne, svarar patriarken och tillägger att den nya biskopen behöver kunna prata med ungdomar, i synnerhet de som är födda i Sverige.

“Vill helhjärtat se ett enat stift”

Målsättningen är att den nya biskopen ska presenteras om några månader. Men det viktiga är att det blir rätt person. Och patriarken stänger inte dörren för att detta kan vara ett bra tillfälle att förena stiften.

– Jag vill helhjärtat se ett enat stift, en biskop, säger han till SVT Nyheter Södertälje.

– Två biskopar är bra om de samarbetar, men med en biskop blir kyrkan starkare. Därför har vi inte heller bråttom med att tillsätta en biskop förrän vi har diskuterat alla förslag.

---

Fakta: Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige

  • Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien. Antal församlingar: 24. Antal medlemmar i Sverige: 21 184. Biskop: Vakant.
  • Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige. Antal församlingar: 22. Antal medlemmar i Sverige: 25 131. Biskop: Benjamin Atas.
  • Källa: Sveriges kristna råd.

---

Fler artiklar för dig