Kultur

Bokförlaget Pärlan vädjar om hjälp - ”Det är kris”

“Vi är rädda att förlora Pärlan”

I ett öppet brev till sina läsare på sociala medier berättar förläggarna om den svåra ekonomiska sitsen och ber läsare om att hjälpa till att rädda Pärlan.
– Det är kris. Men vi har inte gett upp i nuläget – vi känner att det här är vad Gud vill, säger förläggaren Christin Salander till Dagen.

Det är i ett brev på sociala medier som förlaget beskriver den hårda ekonomiska verklighet som förlaget just nu lever i. ”Nu är vi nästan vid vägs ände”, skriver Christin Salander om förlaget som har säte i Forshaga utanför Karlstad.

Pärlan har sedan tio år tillbaka givit ut ett stort antal barnböcker. Förlaget ger ut mellan 12 och 14 titlar varje år och fokus är på barn- och ungdomslitteratur.

– Vår passion är barn- och ungdomslitteratur. Att ge föräldrar redskap att dela tron med sina barn, säger förläggaren Christin Salander.

Pandemin har påverkar

Hon står bakom Pärlan tillsammans med sin man och på förlaget arbetar ytterligare en person på halvtidstjänst. Just arbetsbelastningen i kombination med en allt kärvare ekonomi har gjort att framtiden ser dyster ut. Christin Salander har haft en längre sjukskrivningstid, vilket också påverkat, liksom pandemin.

– Det är väldigt skört som egenföretagare om man blir sjuk, säger hon.

I det öppna brevet fortsätter hon: ”Så för att summera det hela lite kortfattat: Våra utgifter är alldeles för stora i förhållande till inkomsterna och vi är rädda för att förlora Pärlan”.

Vill vara transparenta

Därför har nu Pärlan vänt sig till läsarna och frågar: ”Vill du hjälpa oss rädda Pärlan?” Christin Salander skriver att hon och förlaget vill vara transparenta och ge en bild av läget. Hoppet finns fortfarande, menar hon, att förlaget ska kunna leva vidare.

”Vi vill inte ge upp – vi vill få fortsätta se Gud beröra människor och se nya böcker komma ut som får förvandla människors liv. Det är ju det här vi vill och vad vi tror att Gud vill! Vi är inte beredda att ge upp!”

Hur har gensvaret varit på det öppna brevet?

– Jag är helt överväldigad över det stöd vi fått. Det var jobbigt att skriva brevet, men jag är rörd och jätteglad över all uppmuntran från människor. Flera har också köpt böcker.

Hon säger att det är svårt att helt överblicka om och när krisen kan vara över.

– Man släcker bränder för att ta sig vidare. Det kommer att vara kris ett tag framöver. Jag tror att det finns en framtid, men vi vet inte hur lång tid krisen kommer att vara. Men Gud har gjort så många under genom åren, jag tror på ett under igen.

---

Fakta: Fokus på barnlitteratur

  • Pärlan ger ut barn- och ungdomslitteratur, men man ger även ut böcker i apologetik och romaner. Apologetik för barn finns också i utgivningskatalogerna. Förlaget firade tio år i höstas.

---

Fler artiklar för dig