Nyheter

Omdiskuterad avhandling om islamism i Sverige blev godkänd

Sameh Egyptson pekar på kopplingar mellan Islamiska förbundet och Muslimska brödraskapet

Säkerhetspådraget var stort i Lund inför disputationen på fredagen. Med två röster mot en blev Sameh Egyptsons avhandling om politisk islam i Sverige godkänd.

Få akademiska verk skapar så mycket spänningar att det behövs säkerhetsbevakning runt disputationen. ”Global politisk islam?: Muslimska brödraskapet & islamiska förbundet i Sverige” har dock väckt upphettade känslor och gjorde att Lunds universitet tog till extra säkerhetsåtgärder runt disputationen.

“Viktigt att bekämpa”

Det som har upprört kritiker är att Sameh Egyptson i sin avhandling menar sig kunna leda i bevis att Islamiska förbundet i Sverige är den nationella organisationen för Muslimska brödraskapets internationella nätverk i Sverige. Sameh Egyptson säger att akademisk forskning är en viktig del för att kunna bekämpa Muslimska brödraskapet och dess hot mot demokratin.

– Deras mål är att skapa en islamsk ordning i världen som bygger på sharia, säger han till SVT Nyheter.

Islamiska förbundet förnekar kopplingen. Avhandlingen på över 700 sidor har tagit över 20 år att färdigställa. Sameh Egyptson fick försvara sin avhandling under en lång debatt som varade i över fyra timmar. Efter två och en halv timme kom betygsnämndens utlåtande: två röster för godkännande, en emot.

Har väckt uppmärksamhet

Under disputationen fanns flera personer som blivit utpekade med namn som representanter för Muslimska brödraskapet närvarande, liksom andra forskare som är kritiska till avhandlingen samt medier.

– Det här är en av de mest uppmärksammade disputationer vi haft. Det här är inget vi är vana vid att hantera, säger Stephan Borgenhammar, dekan vid Humanistiska och teologiska fakulteterna vid Lunds universitet.

Fler artiklar för dig