Nyheter

AIK-fans fick bilda trossamfund - men inte Humanisterna

Staten gör ingen värdering av vad man tror på när man ansöker om att få bli ett trossamfund

Fotbollsklubben AIK är helig anser trossamfundet ”Vår svartgula sal” som förra året fick sin registrering godkänd av staten. Samtidigt fick Humanisterna och Rasmus Paludans mordräparkyrka nej. Det kan tyckas lite märkligt, men systemet bygger på tydliga regler.

Humanisterna har gång på gång skickar in sin ansökan till Kammarkollegiet för att få bli registrerade som ett trossamfund. Att det här är varit viktigt för dem har varit tydligt länge. Humanisternas förhoppning är att deras sekulära syn på livet ska vara juridisk jämbördig med religiösa grupper och målet är att staten ska bli livsåskådningsneutral. Att bli godkända som trossamfund ses som en viktig bekräftelse.

Men Kammarkollegiet, ansvarig myndighet, gav återigen tummen ner.

Paludan fick nej

Samma svar fick den högerextreme koranbrännaren Rasmus Paludan. Han hade ansökt om att få registrera trossamfundet ”Sankt Jakob Mordödarens kyrka” där han själv skulle trona som ärkebiskop. Namnet är så klart en ren provokation. Morer var muslimer som med våld rensades bort från den Iberiska halvön på 1500-talet och Rasmus Paludan ville alltså starta en kyrka som skulle dräpa muslimer, om namnet nu ska tolkas bokstavligt.

Kammarkollegiet bedömde att namnet var ”ägnad att väcka anstöt” och stred mot god sed. Ansökan fick avslag.

AIK-religion

Bättre gick det för ”Vår svartgula sal”, ett trossamfund som anser att fotbollsklubben AIK är helig. När de sommaren 2022 blev godkända ropade de ut det på sociala medier, men engagemanget pyste ut som en ballong och det blev snart högst oklart vad trossamfundet egentligen gör.

– Ja, det är jag som är religiös ledare, säger upphovsmannen till trossamfundet med skratt i rösten då han får reda på varför en journalist hör av sig.

Han uttalar sig om denna AIK-religion under anonymitet.

Var det här en kul grej eller är det på allvar?

– Båda delarna. Det finns en intellektuell debatt kring supporterskap och hur mycket det präglar folks liv, det motsvarar inte riktigt det bemötande man får från samhället i stort, säger den religiöse ledaren.

Han har också ett resonemang om att samma kemiska substanser påverkas i hjärnan av att titta på fotboll som att gå på en gudstjänst.

– Då tyckte jag att mitt supporterskap borde ses som en religion.

”Vår svartgula sal” menar att det finns en kraft i AIK som inte går att förklara på annat sätt än i religiösa termer och dess religiösa ledare tror att det här är världens enda bekräftade fotbollsreligion.

Trossamfundet Vår gulsvarta sal har lagt upp en bild på sitt Instagramkonto.

Vad gör trossamfundet i dag?

– Just nu är det jag och några kompisar som sitter i en ”styrelse”, men egentligen gör jag allt själv. Men jag har inte tiden.

På köksbordet ligger också en räkning på 900 kronor för att få ha kvar registreringen som trossamfund. Även om samfundsledaren tänker betala så har han själv inte riktigt bestämt sig om framtiden, om han ska bygga vidare på det här eller låta det hela rinna ut i sanden.

Tydliga regler

Det här är inte första gången som en aktör blandar ett allvarligt resonemang med vad som lätt kan uppfattas som ett skojfriskt upptåg. För drygt tio år sedan blev Kopimistsamfundet godkänt som trossamfund med sin lära om att det var heligt att kopiera. Denna något udda religiösa gruppering verkade i närhet till Piratpartiet och har inte gjort mycket väsen av sig genom åren och verksamheten är numera nedlagd.

Så vad avgör vem som får ja och vem som får nej?

– Grundregeln är att man ska ha stadgar, vara en förening av något slag och att det ska finnas en styrelse. Sedan ska det i stadgarna stå att man har gemensam bön eller något motsvarande, samt att man själv ser sig som en religiös grupp, säger Jan Sterner, handläggare på Kammarkollegiet.

Hängivna AIK-fans fick alltså ja och det finns även exempel på andra något märkliga trossamfund som fått grönt ljus.

– Vi gör ingen värderingar av vad man tror på, det är inte vårt uppdrag, säger Jan Sterner om bedömningen.

Det som Kammarkollegiet gör är att titta på lagtexten och sedan avgöra om man uppfyller de krav som ställs för att bli ett trossamfund.

– Gör man det så registrerar vi dem.

Om man inte uppfyller kriterierna för att bedriva en religiös verksamhet, som Humanisterna, får man avslag. Om man anses ha ett namn som är kränkande, som Rasmus Paludans mordräparkyrka, får man också nej.

– Vi hade tidigare ”Orgasmens kyrka” som ansökte om att få bli ett trossamfund, berättar Jan Sterner om ett annat exempel som fick avslag.

Kammarkollegiet på Riddarholmen i Stockholm.

Inte statligt godkänt

Han vill samtidigt vara noga med att bara för att Kammarkollegiet säger ja till en ansökan om att få bli registrerad som ett trossamfund innebär det inte att staten per automatik ger sin välsignelse.

– Det är inte så att staten har godkänt ”vår trosuppfattning”, säger han.

Så vad är då nyttan med att få sin ansökan godkänd? Jan Sterner berättar att det ger ett skydd till det namn man registrerat. Sedan kan trossamfund också få viss hjälp av staten att samla in medlemsavgifter och även få bidrag. Men i bägge fallen görs en ny prövning och det är långtifrån säkert att man får ja även där.

Kammarkollegiet har också ansvar för vilka trossamfund som har vigselrätt, men även här krävs det en ny prövning.

Så samfundet ”Vår svartgula sal” får fortsätta heja fram AIK med religiös glöd, men det innebär inte att de får bidrag eller har rätt att viga. Humanisterna däremot får återkomma nästa år med en ny ansökan för att se om de lyckas uppfylla de kriterier som ställs.

---

Fakta: Trossamfund som fått bifall år 2022/23

Skymningslyktans Tempelkult

Det mandeiska husets trossamfund i Stockholm och Södertälje

Makedonska ortodoxa kyrkoförsamlingen Sv. Naum Ohridski

Vår svartgula sal

World Mission Agency – winner´s chapel international Sweden

Word Alife Ministries

Sverige Ekayana Sutra & Tantra Buddhist Centre

Albanska islamiska samfundet

Fakta: Trossamfund som fått avslag 2022/23

Sweden Ganesha Temple

Centro Misionero Casa de Dios Restaurando Vidas

Armeniska apostiliska kyrkan i Stockholm

Humanisterna

Zero Hero Memorial service

Sankt Jakob Mordödarens kyrka

Centro misionero casa de dios restaurando vidas

Tariqa Burhaniya Malmö

---

Fler artiklar för dig