Nyheter

Tvisten om kyrka i Stockholm avgjord i tingsrätten

“Det inger en tilltro till att det finns en rättvisa, att det faktiskt fungerar”

Stockholms tingsrätt har nu avgjort tvisten mellan de två rivaliserande styrelserna som anser sig ha rätt till Sankt Sigfrids kyrka i Aspudden, Stockholm. Nu får såväl Missionsprovinsen som den rysk-ortodoxa församlingen fundera på om de ska hitta ett nytt hem.

Det slog gnistor vid årsmötet sommaren 2020. Polisen tillkallades och styrelsen för föreningen som ansvarar för verksamheten i Sankt Sigfrids kyrka i Aspudden i Stockholm menar att de blivit utsatta för en kupp. Inte minst reagerade de på att så många ryskspråkiga människor strömmat till och avgjorde omröstningen.

Sedan dess har det funnits två parallella styrelser som båda gjort anspråk på att företräda föreningen och i förlängningen ha rätt att använda kyrkobyggnaden. Grälet blev så infekterat att det blev ett domstolsärende. Nu har Stockholms tingsrätt kommit med sin dom där de slår fast att föreningen faktiskt kuppades bort på ett felaktigt sätt.

Det innebär att den grupp som i praktiken tagit över kyrkan och haft verksamhet i den de senaste åren förlorade målet och antagligen måste flytta på sig. Till en början rör det sig om en lokal gren av Missionsprovinsen, men eftersom de i sin tur har hyrt ut kyrkan till den rysk-ortodoxa församlingen Sergei så påverkas de också av beslutet.

Otroligt lättad

Johan Strindberg företräder den styrelse som nu efter detta bråk ska få tillbaka kyrkan.

– Vi har precis fått beskedet och det är en otrolig lättnad, säger han till Dagen.

– Det vore fantastiskt att kunna öppna upp dörrarna igen.

Han berättar att tre år har försummats och att de nu måste börja bygga upp föreningens verksamhet i kyrkan igen. Att ha kvar de två oinbjudna församlingarna som hyresgäster är inte aktuellt.

– Vi ser ingen möjlighet att fortsätta samarbetet med vare sig Missionsprovinsen eller församlingen Sergei, utan vi har flera andra som kan tänka sig att vara hyresgäster som vi hellre skulle vilja ha, säger Johan Strindberg.

Exakt hur det ska gå till när de får kontrollen över kyrkan återstår att se, men det får ske med hjälp av föreningens advokat.

S:t Sigfrids kyrka vid Aspudden i Stockholm

Rysk oro

Redan när bråket om kyrkan uppstod för några år sedan fanns det en ilska och oro att en rysk-ortodox församling gjorde sig hemmastadda där, inte minst varnades det för att kyrkan ligger på en strategiskt viktig plats, ett stenkast från Essingeleden.

Sedan dess har Ryssland startat ett aggressivt krig i sitt grannland Ukraina.

Johan Strindberg vill dock inte spekulera i om den ryska församling som firat gudstjänst inne i kyrkan ställt sig bakom Putins krig.

– Vi vet väldigt lite om vilka de är, bara hur de på ett aggressivt sätt var med och försökte kuppa föreningen. Det var ingen rolig upplevelse, för man måste följa en demokratisk föreningsprincip, säger Johan Strindberg.

– Så det var väldigt skönt att läsa tingsrättens formulering, där det bekräftades att våra tankar var rätt från början. Det inger en tilltro till att det finns en rättvisa, att det faktiskt fungerar.

Besviken präst

Göran Beijer är präst i Missionsprovinsen och är den som företräder den andra styrelsen. Han är av förklarliga skäl inte nöjd med tingsrättens beslut där han själv måste betala rättegångskostnaderna.

– Vi måste fundera på vad vi gör nu, säger Göran Beijer till Dagen.

Domen kan exempelvis överklagas, vilket kan förlänga tvisten. Om inte så måste det göras upp hur pass länge de båda församlingarna som firar gudstjänst i kyrkan får vara kvar, eller om det finns någon annan uppgörelse bakom hörnet.

---

Fakta: Sankt Sigfrids kyrka

  • Sankt Sigfrids kyrka ligger i Aspudden i Stockholm och kyrktornet dyker upp för dem som åker E4:an genom huvudstaden på Essingeleden.
  • Kyrkan har sedan länge drivits av en fristående förening, där det de senaste tre åren funnits två parallella styrelser som säger sig ha rätt till kyrkan.

---

Fler artiklar för dig