Nyheter

Pingstpastor avtackades med nyskjuten tjädertupp

Uppvaktad med delikatess efter tio år i Härjedalens pingstförsamling

Det väckte uppståndelse när mångårige pingstpastorn Lars-Ivar Nilsson fick en nyskjuten tjäder som gåva när han avtackades i Härjedalens pingstförsamling i Sveg.

Jägaren Anders Dunder är inte medlem i församlingen, men brukar komma på gudstjänsterna då och då, och har blivit god vän med Lars-Ivar Nilsson. Efter tio år som föreståndare och enda frikyrkopastorn i Härjedalen är det nu dags för den i dagarna nyblivne 75-åringen att trappa ner.

Anders Dunder tog chansen efter att kommunalrådet och andra hållit tal. Som tack till Lars-Ivar Nilsson överlämnade han en tjädertupp utsmyckad med en röd rosett runt halsen och en bak i stjärtfjädrarna, skjuten dagen innan.

– Tjäder är en delikatess, säger Lars-Ivar Nilsson.

– Han vet att jag uppskattar vilt, och har tidigare kommit med harar. Tjädertuppen har jag redan tagit hand om och sett till att den ligger i frysen. Det ska bli en god festmåltid framöver.

Samla pengar till dopgrav

Härjedalens pingstförsamling har 56 medlemmar. Lars-Ivar Nilsson har dessutom varit föreståndare i Lofsdalen med cirka 20 medlemmar, sex-sju mil bort. Även fast han nu har blivit avtackad kommer han inte att överge verksamheten.

Tillsammans med hustrun Majred bor han kvar och kommer att fortsätta att predika då och då i församlingarna. Närmast ska han också resa runt och ha möten för att samla in pengar till dopgraven i kyrkan i Sveg som behöver renoveras.

– Nu jobbar vi för att rekrytera en efterträdare. Jag har levt i storstadsmiljöer mest hela mitt liv, men det här har varit något helt annat. Vi har haft en väldigt lycklig tid med mycket livskvalitet och en jättefin församling. Här kommer vi helt klart att fortsätta våra liv, säger Lars-Ivar Nilsson.

Fler artiklar för dig