Nyheter

Svenska kyrkor akutsamlar in pengar till jordbävningsoffer

Staffan Jenemark: Vi lider med och ber för alla som förlorat sina anhöriga och dom vars familjer saknas i rasmassorna

Evangeliska frikyrkan har dragit i gång en insamling till offren för jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien.

– Vi samarbetar med systerorganisationer och systerkyrkor som redan finns på plats i de värst drabbade områdena, berättar EFK:s kommunikationschef Staffan Jenemark.

Det handlar framför allt om två kristna organisationer: Merath i Libanon, ett land som gränsar till Syrien, samt en annan organisation i Turkiet.

– De är redan i gång och gör akuta humanitära insatser för att hjälpa människor i nöd. De är på plats i Aleppo i norra Syrien och på de värst drabbade platserna i Turkiet.

– Bland annat har de satt upp akutstationer med mobila bagerier för att kunna ge människor som grävs fram ur rasmassorna ett första mål mat och mänsklig värme, förklarar han för Dagen.

Kan den som skänker pengar vara säker på att hjälpen når fram?

– Det kan man absolut. Vi har samarbetat med dessa organisationer i flera år. De har en stark lokal förankring, ett brett evangelikalt och socialt utåtriktat arbete och är goda förvaltare av de medel som kommer in, säger Staffan Jenemark.

porträttbild, man

Förlorat anhöriga

EFK samarbetar också med flera andra organisationer som direkt eller indirekt drabbats av katastrofen. Ett exempel är den teologiska högskolan ABTS i Libanon, som utbildar pastorer och församlingsledare i stora delar av Mellanöstern och Nordafrika.

– Flera på skolan har förlorat anhöriga och hem och kyrkor har förstörts. Vi lider med och ber för alla som förlorat nära och kära och alla vars familjer saknas i rasmassorna. Behoven är ofantligt stora.

På söndag görs en insamling i många av Evangeliska frikyrkans församlingar runt om i landet.

Volunteers distribute aid to people in Antakya, southern Turkey, Wednesday, Feb. 8, 2023. Thinly stretched rescue teams worked through the night into Wednesday, pulling more bodies from the rubble of thousands of buildings downed in Turkey and Syria by a catastrophic earthquake. (AP Photo/Khalil Hamra) KH106
Fler artiklar för dig