Nyheter

Kyrka satsar på sexualundervisning med namnet sexSEX6

“Även om vi inte pratar så mycket sex så har vi en kompetens att prata på djupet om svåra saker”

Skolungdomar i årskurs sex välkomnas den här veckan till kyrkan för att få prata om sex- och samlevnad, under en vinjett som absolut inte ska skrivas med enbart siffror.
– Vi har bjudit in en barnmorska som tar det fysiska, medan vi församlingsanställda talar om känslor, säger prästen Ida Eklund från Höllvikens församling.

Det hör inte till vanligheten att mellanstadieelever kommer till kyrkan för att prata sex. Men det händer just nu i Höllvikens församling i Vellinge kommun. Projektnamnet heter sexSEX6 baserat på att det är årskurs sex som ska prata sex i vecka sex.

Ida Eklund är präst i församlingen.

– Vi har genom åren haft många olika samarbeten med skolorna i församlingen, förklarar hon bakgrunden till det hela.

Skolelever har ofta besökt kyrkan för jul- och påskspel och fått göra en kyrktur.

Mer relationer

Ida Eklund berättar att en viktig anledning till att Svenska kyrkan kan samarbeta med skolorna på orten om sexualundervisning handlar om en förändring i läroplanen. Det ämne som tidigare hette Sex och samlevnad heter numera Sexualitet, samtycke och relationer, och just relationer är något som kyrkan är bra på.

– Vi är bra på att prata om svåra saker, inte minst starka känslor, säger Ida Eklund.

– Rent konkret har vi bjudit in en barnmorska som pratar om kroppen, medan vi som är församlingsanställda talar om känslorna. Vi leder barnen i en känslolabyrint, där de får uppleva olika känslor i olika rum.

Kyrka satsar på sexundervisning med namnet sexSEX6


Olika rum

Rummen har namn som glad, osäkerhet, kärlek, ilska, ledsamhet och även det något pirriga namnet kåt.

– Det är ett rum som barnen tycker är väldigt pinsamt, konstaterar Ida Eklund, som berättar att de som kommer till kyrkan också får tillgång till en skämskudde.

Skolor har sin egen sexualundervisning och RFSU gör ibland skolbesök, vad kan Svenska kyrkan tillföra?

– Att svara på svåra saker på ett bekvämt sätt. Vi är vana vid att möta människor i sorg och med stora problem. Även om vi inte pratar så mycket sex så har vi en kompetens att prata på djupet om svåra saker. Här pratar vi om saker som mobbning, att vara ledsen, arg och glad.

Ida Eklund säger också att Svenska kyrkan har en stor vana med konfirmander och att i samtalen där brukar brännande frågor av det här slaget ofta komma upp.

Diakonalt arbete

Svenska kyrkans satsning att nå ut till sjätteklassarna görs i samarbete med skolorna på orten och ingår i det obligatoriska schemat. Omkring 250 elever från fyra skolor väntas komma till kyrkan under veckan. En av kvällarna hålls också en föreläsning som riktas till föräldrarna.

Ida Eklund ser det här som en del av kyrkans diakonala verksamhet och konstaterar att det också är ett sätt att arbeta upp kontakten med barnen som förhoppningsvis några år senare ska konfirmera sig.

Kyrka satsar på sexundervisning med namnet sexSEX6

Skrivs inte 666

Namnet på kyrkans projekt är alltså sexSEX6, något som bör skrivas på just det sättet. För använder man bara siffrorna blir det 666, en sifferkombination som det spekulerats mycket om då det är en siffra som återfinns i Uppenbarelseboken och ska symbolisera vilddjuret som uppträder vid ändens tid. I populärkultur har det blivit något av en satanistisk symbol.

– Vi har faktiskt en vaktmästare som är uppvuxen i pingstkyrkan som reagerade, berättar Ida Eklund om 666-referensen.

Så de har haft en diskussion internt i församlingen innan de släppte igenom namnet.

– Vi har varit jättenoga med att inte skriva det med siffror. Men namnet vi har ligger så snyggt, så vi valde att köra på det ändå.

Ida Eklund konstaterar att namnet inte blivit någon stor grej, varken skolorna eller de elever som kommit på besök har reagerat.

---

Fakta: Kyrkan och sex

  • Det hör till ovanligheten att kyrkor undervisar skolungdomar om sex och relationer.
  • Men det sker just nu i Höllvikens församling i Skåne, under namnet sexSEX6.
  • Man bjuder in sjätteklassare vecka 6 för att prata om sex, därav namnet.

---

Fler artiklar för dig