Nyheter

Antje Jackelén: Jag har själv levt med permanent uppehållstillstånd och litade på beslutet

Den tidigare ärkebiskopen går ut med hård kritik mot Tidöavtalets förslag.

Löftet att få stanna i Sverige är en grundläggande trygghet som regeringen nu vill ta bort. Ärkebiskop emerita Antje Jackelén rasar nu mot ett av Tidöavtalets förslag, att dra in de permanenta uppehållstillstånd som redan beviljats.

“Vart är vi på väg?”, undrar Antje Jackelén efter att ha lyssnat på Ekots lördagsintervju. Det var migrationsminister Maria Malmer Stenergard som svarade på frågor, bland annat förslaget i Tidöavtalet att dra tillbaka de permanenta uppehållstillstånden. Ungefär 300 000 personer i Sverige har fått det beskedet sedan tidigare, även om det nya normala sedan en tid tillbaka har blivit tidsbegränsade uppehållstillstånd.

I en debattartikel i Aftonbladet är det en upprörd Antje Jackelén som frågar sig hur en regering kan ta tillbaka det som redan beviljats. “Unikt och uppseendeväckande” är hennes ordval där hon också varnar för konsekvenserna om detta förslag från Tidöavtalet skulle genomföras.

Sluttande plan

Även om förslaget enbart gäller dem som fått uppehållstillstånd som asylsökande varnar den tidigare ärkebiskopen för ett sluttande plan och det är svårt att se var det hela kommer att sluta.

“Den nya otrygghet som skapas genom indragna permanenta uppehållstillstånd drabbar alltså de som redan minst en gång mist sin grundtrygghet i livet”, skriver hon.

Antje Jackelén skriver i debattartikeln att hon själv under många år levde i Sverige med permanent uppehållstillstånd.

“Under den tiden har jag grundat familj, som präst tjänat det svenska samhället och människor, bokstavligen i nöd och lust, och till och med skött folkbokföring åt staten – för det gjorde Svenska kyrkan fram till 1991.”

Får konsekvenser

Att staten under den tiden skulle gå in och dra tillbaka uppehållstillståndet fanns det inte en tanke på, utan hon litade på det myndighetsbeslut som hon fått. Nu varnar Antje Jackelén för vad som ska hända om regeringen fullföljer sina planer, med minskad tillit till staten, rättsosäkerhet och psykiskt lidande. I förlängningen kan det också få negativa ekonomiska konsekvenser, resonerar hon.

---

Fakta: Antje Jackelén

  • Antje Jackelén var Svenska kyrkans ärkebiskop mellan 2014 till 2022.
  • Numera går hon under titeln ärkebiskop emerita, kyrkans nya ärkebiskop är Martin Modéus.
  • Det finns ytterligare tre tidigare ärkebiskopar i livet, KG Hammar, Anders Wejryd och Gunnar Weman.

---

Fler artiklar för dig