Nyheter

Humanisterna får nej igen - är inget trossamfund

Den sekulära organisationen får återigen nobben av Kammarkollegiet

Kammarkollegiet säger återigen nej till Humanisternas ansökan om att få bli registrerat som ett trossamfund - anses inte driva religiös verksamhet.

Humanisterna har under en längre tid drivit på för att de med sin sekulära livsåskådning borde jämställas med andra livsåskådningar, inte minst när det gäller likhet under lagen. Staten ska vara livsåskådningsneutral är det argument som framförts.

Flera gånger har de därför skickat in en ansökan till Kammarkollegiet för att få bli registrerade som ett trossamfund. Bland annat uppger Humanisterna att de i sin verksamhet har olika former av ceremonier som exempelvis kyrkor har, som barnvälkomnande, bröllop och begravningar.

Få bidrag

Förutom själva principen finns det också andra saker som står på spel. Skulle Humanisterna godkännas som ett trossamfund skulle de kunna söka bidrag på samma kriterier som övriga samfund, vilket skulle kunna innebära en ekonomisk fördel.

För att kunna bli registrerade har förbundet bland annat ändrat i sina stadgar, vilket var ett uttalat hinder förra året då de också ansökte om att få bli ett trossamfund.

Ändra lagen

Men ännu en gång har alltså Humanisterna fått nej på sin ansökan. Kammarkollegiet motiverar avslaget med att de inte är att betraktas som ett trossamfund “då de inte bedriver någon religiös verksamhet”.

Det hela bottnar i “Lagen om trossamfund” vars skrivelser skulle behöva ändras för att en organisation som Humanisterna skulle få igenom sin ansökan.

“Vid en sammantagen bedömning av samtliga omständigheter finner Kammarkollegiet att Humanisterna inte är att betrakta som ett trossamfund i den betydelsen de ges i lagen om trossamfund”, står det i avslaget som ges.

---

Fakta: Humanisterna

  • Humanisterna är ett förbund som bygger på en sekulär världsåskådning.
  • De har olika former av verksamheter, många gånger går det att dra paralleller till hur en kyrka fungerar, exempelvis barnvälkomnande istället för dop.
  • Humanisterna arrangerar också en alternativ ceremoni vid riksmötets öppnande för dem som inte vill gå till Svenska kyrkans traditionsenliga gudstjänst.

---

Fler artiklar för dig