Nyheter

Fem hundra kyrkor och religiösa byggnader har bombats i Ukraina

Ny rapport: Den ryska militären hotar, hatar, vandaliserar och bränner biblar på Ukrainas territorium

Rysk militär har bombat närmare fem hundra kyrkor och religiösa byggnader i Ukraina sedan invasionen den 24 februari förra året. Detta enligt en ny rapport av det oberoende institutet Institute for Religious Freedom, IRF, som är baserat i Kiev.

Vid ett möte om religionsfrihet i Washington nyligen presenterades hur våldet slagit, dels mot enskilda kristna och andra religionsutövare och dels mot kyrkor, teologiska institutioner och andra byggnader som står i religionens tjänst.

Enligt Maksym Vasin på IRF sker angreppen mot kyrkor och andra religiösa mål ofta avsiktligt och parallellt med attacker mot oskyldiga civila troende och pastorer, rapporterar Christianity Today.

Valentin Sinyi på Tavriski Christian Institute i Cherson berättar om hot mot evangelikala kristna i Ukraina. Bland annat har ryska soldater konfronterat kristna och sagt att dessa är ”amerikanska spioner”, ”sekterister” och ”fiender till det ryska ortodoxa folket.”

Tavriski Christian Institute utbildar pastorer och missionärer, och dess lokaler i Cherson har varit måltavla under Rysslands militära offensiv. Ryska styrkor beslagtog, plundrade och förstörde deras byggnad.

– En rysk militär sa till en av våra anställda att ”evangelikala troende som du borde dödas … att skjuta er vore att göra det för bekvämt för er – ni måste begravas levande”, berättar Valentin Sinyi.

Bombat 170 kyrkor

Omfattningen av den förödelse som drabbat evangelikala kyrkor och bönehus är enorm, visar kartläggningen.

Minst 170 kyrkor och kyrkliga institutioner – inklusive 75 pingstkyrkor, 49 baptistkyrkor, 24 adventistkyrkor samt 22 ”andra” evangelikala kyrkor – har förstörts helt eller delvis av bomber och beskjutning, visar rapporten.


Två ortodoxa kyrkor

Bland de ortodoxa kyrkor som bombats tillhör minst 143 kyrkor ukrainska ortodoxa kyrkan, UOC, som sedan länge har en koppling till Moskva-patriarkatet av den mäktiga Ryska ortodoxa kyrkan. Och 34 av kyrkorna som bombats är länkade till den nyare och oberoende kyrkan Ukrainas ortodoxa kyrka, OCU.

Institute for Religious Freedom uppmärksammar även att ytterligare ett antal byggnader som tillhör olika kristna och religiösa samfund har fått skador. Dessa är: 94 Jehovas vittnen, 29 katolska, tolv judiska, åtta muslimska och fyra mormonska byggnader.

Vidare talas om granatbeskjutning, missilattacker, vandalism och plundring av kyrkor och andra religiösa byggnader. Ledare med olika religiös hemvist har torterats och dödats. Ryska styrkor har bränt biblar, religiös litteratur och kristna traktater.

Råg i ryggen

Maksym Vasin hoppas att det material institutet samlat in ska ge organ som Internationella brottmålsdomstolen, ICC, råg i ryggen att utreda och åtala inte enbart för attacker mot religiösa mål, utan även för brott mot mänskligheten och folkmord.

– Sammantaget kan Rysslands krigsbrott i Ukraina tyda på förekomsten av ett särskilt uppsåt att begå folkmord på det ukrainska folket. Detta är ett tydligt brott mot internationell humanitär rätt, hävdar Vasin.

I rapporten föreslås att USA och andra nationer bildar ett internationellt organ som sedan gör en oberoende utredning av de krigsbrott som begåtts i Ukraina. Syftet ska vara att skydda mänskliga rättigheter och religionsfrihet.

Fler bombningar

Den närmaste tiden förväntar sig IRF att den ryska armén kommer att bomba fler kyrkor och religiösa mål i östra och södra Ukraina.

I december godkände Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett lagförslag som ska underlätta för parlamentsledamöter att ”göra det omöjligt för religiösa organisationer som samarbetar med Ryssland att verka i Ukraina”.

Rysslands förre premiärminister Dmitrij Medvedev, som numera är rådgivare till president Vladimir Putin, har reagerat på detta genom att i kritiska ordalag beskriva Ukraina som ”fiender till Kristus och den ortodoxa tron.”

Evangelikala kristna utgör mindre än 5 procent av Ukrainas befolkning. Som en jämförelse är cirka 80 procent av landets invånare ortodoxa kristna.

Fler artiklar för dig