Nyheter

Klart: De blir nya globala ledare för Hillsong

“Jag tror att de kommer att leda den här kyrkan med nåd och visdom”

Phil och Lucinda Dooley har det senaste året vikarierat som ledare för den globala Hillsongrörelsen. Nu står det klart att paret tar över uppdraget på permanent basis.

Beslutet att Phil och Lucinda Dooley ersätter Brian Houston och hans hustru Bobbie offentliggjordes i samband med söndagens gudstjänst i Sydney. Och beskedet möttes av stående ovationer.

– Vi, den globala styrelsen, tror att de har fått ledarskapets ande över sina liv. När vi har fått möjlighet att se dem på närmare håll, när ni har fått möjlighet att se dem på närmare håll, så kan man se att de följer Herren helhjärtat, sa Stephen Crouch, ordförande för Hillsongs globala styrelse.

– Jag tror att de kommer att leda den här kyrkan med nåd och visdom, fortsatte han.

Andreas Nielsen, ledare för Hillsong i Sverige, skriver på Instagram om beskedet:

”Efter ett 2022 som inneburit en hel del utmaningar är det med stor glädje att vi i söndags avskilt pastorerna Phil & Lucinda Dooley till Global Pastors för Hillsong Church. Jag är övertygad om att detta är starten på en ny säsong av Guds trofasthet och ledarskap för vår kyrka. På Heart & Soul om några veckor kommer vi prata väldigt öppet och transparent om hur året som ligger bakom varit och vad vi lärt oss.”

Ville förbereda sig inför rättegång

Det var i början av 2022 som Hillsonggrundaren Brian Houston valde att kliva av som internationell ledare för Hillsong. Beslutet fattades för att han skulle kunna fokusera på den rättegång som inleddes för några månader sedan där han anklagades för att ha dolt sexuella övergrepp som hans pappa begick på 1970-talet.

Brian Houston förklarade i ett pressmeddelande att det var Hillsongs juridiska experter som hade föreslagit att han skulle ta en kliv åt sidan. Och redan då stod det klart att paret Dooley skulle gå in som tillfälliga huvudpastorer.

”Bobbie och jag stöder dem helhjärtat. Vi vill tacka dem och deras familj för att de går in i den här rollen och förbinder sig att tillbringa mycket tid i Australien under den här perioden”, skrev Brian Houston.

Phil Dooley blir Hillsongs nye ledare.

Lyfte fram paret Houston

Initialt sades det att Brian Houston skulle ta en paus från sin ledarroll under 2022.

Brian Houston är Hillsongs grundare och huvudpastor. I Tanya Riches och Tom Wagners granskning av rörelsen lyfts pastorsparet Brian och Bobbie Houstons organisationsförmåga fram som rörelsens sammanhållande kitt.

Men kort efter beskedet om detta framkom uppgifter om att han hade brutit mot uppförandekoden för pastorer genom att vid två tillfällen ha uppträtt på ett olämpligt sätt mot kvinnor. Detta fick till följd att Hillsongs styrelse, i mars i fjol, meddelade att han hade avgått.

– Vi förstår att den här nyheten kommer att skapa starka känslor, något som vi alla känner, sa Phil Dooley vid tillfället.

I samband med söndagens offentliggörande att den tillfälliga lösningen med Phil och Lucinda Dooley nu är permanentad valde Stephen Crouch samtidigt att lyfta fram Hillsongs tidigare ledarduo.

– I dag, när vi ser fram emot en ny era är det viktigt att vi först erkänner och hedrar pastorerna Brian och Bobbie Houston.

Har besökt Sverige

Detta möttes av applåder från den fullsatta kyrkan – dock inte stående ovationer – innan Stephen Crouch fortsatte:

– Vi kan vara djupt tacksamma för deras vision, deras passion och engagemang att bygga en kyrka där människor kan lära känna Kristus. Där människor kan få lärjungaträning och där vi kan lära oss att leda och leva blomstrande och välsignade liv.

Phil och Lucinda Dooley har tidigare bland annat varit ungdomspastorer och lovsångspastorer i Hillsong i Australien. Innan de återvände till Australien för ett år sedan arbetade de dock i 13 år med att bygga upp Hillsongs verksamhet i Sydafrika.

Phil har även besökt Sverige flera gånger. Bland annat år 2007 då Hillsong United gästade Sverige för en konsert i Västerås.

---

Fakta: Hillsong

  • En global, kristen församlingsrörelse som grundades av paret Brian och Bobby Houston i Australien 1983.
  • Har enligt egna uppgifter kyrkor i 30 länder, och besöks av 150 000 personer varje vecka.
  • Hillsong Sweden grundades 2006, och är en del av pingströrelsen i Sverige, men också av den globala Hillsongrörelsen.

---

Fler artiklar för dig