Utrikes

Påven anlände till Sydsudan timmar efter dödlig attack

Påven höll sitt första tal på lördagen

Påve Franciskus har nu landat i Sydsudan på sin resa – och hans ankomst föregicks av våld i landet. Minst 21 personer dödades i en attack mot boskapsuppfödare, meddelar lokala myndigheter.

Franciskus anlände på fredagen till Sydsudan tillsammans med ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, och Iain Greenshields, moderator i generalförsamlingen för Skotska kyrkan.

De kyrkliga ledarna ska under sin tre dagar långa vistelse påtala vikten av försoning och förlåtelse i det övervägande kristna landet, som ännu tyngs av ständigt pågående väpnat våld i spåren av inbördeskriget.

Under lördagen höll påven sitt första tal under sitt besök i Sydsudan, och han uppmanade kyrkor i landet att ”höja sina röster mot orättvisor.

– Bröder och systrar, vi är också kallade att ingripa för våra medmänniskor, att höja våra röster mot orättvisor och maktmissbrukare som förtrycker och använder våld för sina egna syften, sa påve Franciskus, enligt The Guardian.

– Religiösa ledare kan inte förhålla sig neutralt till smärtan som orsakas av orättvisa handlingar.

Minst 21 personer dog

När påven landade i fredags hade det just skett ett blodigt dåd i landet. På torsdagen dödades minst 21 personer i ett dåd som uppges ha varit en hämndattack, utförd av rivaliserande boskapsuppfödare i kommunen Kajo-Keji i delstaten Central Equatoria.

”Kajo-Kejis kommissionär fördömer i starkast möjliga ordalag attacken på boskapsuppfödarverksamheten och massakern på oskyldiga civila i denna barbariska hämndaktion”, säger kommissionärens kansli i ett uttalande.

Utvecklingen i världens yngsta nation Sydsudan har varit skakig sedan självständigheten från Sudan 2011. Ett inbördeskrig rasade mellan 2013 och 2018, då uppskattningsvis 400 000 människor dödades och miljoner drevs på flykt.

Fler artiklar för dig