Nyheter

Svenska kyrkan startar ny begravningsbyrå - första efter omtvistat beslut

Svenska kyrkan i Håbo kommer att driva egen begravningsbyrå framöver. Har kritiserats kraftigt från andra etablerade begravningsbyårer runtom landet.

Kyrkomötet röstade för begravningsbyråer drivna i Svenska kyrkan efter en het debatt i höstas. Nu har det första pastoratet tagit steget efter beslutet – Håbo pastorat, i Bålsta, är på gång med en egen begravningsbyrå.
– Alltid när man testar något nytt finns det folk som är emot, säger kyrkoherden David Fredin Silverkors till Kyrkans tidning.

Ska Svenska kyrkan starta sina begravningsbyråer? Det var en stor fråga på kyrkomötet i höstas. När förslaget väl röstades igenom slutade det med ett ja – och det var därmed fritt fram för församlingar och pastorat att starta sina egna begravningsbyråer.

Redan tidigare har det förvisso funnits ett litet antal begravningsbyråer i kyrkans regi, men kyrkomötet har flera gånger röstat emot förslag att göra det i större skala.

Efter höstens godkännande har nu ett pastorat valt att steget. Det handlar om Håbo pastorat som är först ut efter kyrkomötets beslut att starta begravningsbyrå i svenskkyrklig regi, skriver Kyrkans tidning. Kyrkoherden David Fredin Silverkors säger att det finns flera skäl som ligger bakom.

– Vi tycker det är naturligt att kyrkan som i finns med hela livet i olika skeenden också kan ha begravningsbyrå. Det är ett sätt att vidga vår verksamhet och få fler kontaktytor utåt. Det blir också ett sätt att bredda våra inkomster, så det ligger nära till hands då vi har hand om mycket annat kring när någon går bort, säger David Fredin Silverkors till Kyrkans tidning.

David Silverkors

Fler följer

Frågan har som sagt varit omdiskuterad. Ärkebiskopen Martin Modéus var tidigare ”tveksam” till kyrkliga begravningsbyråer, men uppgav på kyrkomötet att han hade ändrat uppfattning och nu var positivt inställd. En hel del kyrkopolitiker var däremot fortsatt skeptiska och menade att det kan riskera att blanda in ett kommersiellt element som tar fokus från kyrkans huvudmannauppdrag vid begravningar. 82 ledamöter röstade emot förslaget i höstas (152 röstade för).

David Fredin Silverkors är medveten om att frågan är känslig och säger att det finns olika åsikter även i hans eget pastorat.

– Alltid när man testar något nytt finns det folk som är emot. Men också de som är positivt inställda. Det gäller såklart även här. Vi märker ett stort engagemang bland våra medarbetare som tycker det är roligt med nya steg, säger han.

Även andra pastorat och församlingar är på gång med att starta egna begravningsbyråer efter beslutet i höstas. Knivsta pastorat är ett av dem som nu håller på med rekrytering inför en framtida uppstart, skriver Kyrkans tidning.

---

Fakta: Svenska kyrkan och begravningar

  • Svenska kyrkan har huvudmannaskap för begravningar, vilket innebär att de ska vara neutrala genom hela processen.
  • Kritiker har bland annat menat att begravningsbyråer i kyrkans regi riskerar att ge en konkurrensfördel gentemot privata begravningsbyråer samt försvåra huvudmannaskapet.

---

Fler artiklar för dig