En kvardröjande effekt av pandemin är att församlingar håller tillbaka kostnader och investeringar. Det hjälper i sin tur till att hålla balans i ekonomin – när frikyrkorna och deras medlemmar pressas av höjda räntor, elpriser, inflation och fallande värde på kronan.
Vi befinner oss i årsmötestider i frikyrkorna. Det är dags att redovisa intäkter, kostnader och slutligt resultat för 2022 samtidigt som det är dags att titta framåt utifrån både omvärldsläget och församlingens egna behov och önskningar, och besluta om budget för 2023.
När Dagen ringer runt till några frikyrkor i landet ligger de flesta, lite överraskande kvar på ungefär samma insamlingsbelopp av frivilligt givande som tidigare. Det är på ett sätt överraskande, tycker de själva, med tanke på det ekonomiskt kärva läge som också drabbar många medlemmars hushållsekonomi i spåren av Ukrainakrig och allmän lågkonjunktur.
– Insamlingarna ligger hyfsat bra och vi når ungefär det vi önskar. Det är ingen tillbakagång. Men vi skulle naturligtvis vilja samla in mer och göra mer, säger Niclas Wiktorell, pastor i Pingstkyrkan i Lidköping.
Räntehöjningarna har påverkat en del på kostnadssidan för församlingen – men Pingstkyrkan i Lidköping har inte så stora lån, så det är ingen panik, uppger Niclas Wiktorell. Elpriset har församlingen bundet ett tag till, så inte heller här har det påverkat så mycket.
Betydligt lägre utgifter för kyrkan under pandemiåren, då verksamheten gick ner på lågfart, gav då ett svagt plusresultat i bokslutet, ett överskott som man har kunnat använda nu efteråt.
Fastighet räddar ekonomin i Luleå
Luleå Missionsförsamling inom Equmeniakyrkan klarar sin budget tack vare att församlingen äger en fastighet med 24 lägenheter och sju affärslokaler. Den egna fastigheten värms upp med fjärrvärme och påverkas därför inte så mycket av elpriserna, uppger Jan Levén, kassör.
Här är det snarare expansion på personalsidan som är aktuell, genom att man söker en musikledare med ungdomsinriktning med tanke att försöka hitta vägar ut bland Luleås unga.
Viktiga omvärldsfaktorer i Missionsförsamlingens ekonomi framåt är hur avtalsrörelsen kring personallöner utvecklar sig samt hur det går i hyresgästförhandlingarna. Men man ser ingen sjunkande trend när det gäller gåvomedlen, säger Jan Levén.
[ Experternas 8 råd till församlingar i en svår ekonomisk tid ]
Höll nivån under pandemin - backar nu
I Värnamo alliansförsamling har man däremot backat 1–2 procent i insamlade medel senaste året, efter att ha hållit nivån under pandemin. Sjunkande medlemsantal där äldre medlemmar har avlidit, är en förklaring. Det gör också att årets budget ligger på minus. Men den räddas upp av ett arv som församlingen fick för några år sedan och som nu kan användas.
Henrik Sjöholm, pastor i Värnamo alliansförsamling, är just nu mer bekymrad över att deltagandet i gudstjänsterna inte har återhämtat sig efter pandemin, även om han vet att det tar tid även på många andra håll.
– Ekonomiskt är det framför allt elkostnaderna som påverkar oss i nuläget. Där har vi budgeterat med en betydligt ökad kostnad för 2023. Vi vet ju inte riktigt hur mycket av elstöden framåt vi kan få del av, säger Henrik Sjöholm.
”Vill ha solceller - och ha tro på Herren”
Även i Kungsportskyrkan i Huskvarna (EFK) har församlingen tagit höjd för ökade elpriser i årets budget, uppger pastor David Axelsson. Han berättar att de också ser över energieffektiviteten i belysningen samt ser över möjligheterna för solceller på en del av sina fastigheter för att minska kostnaderna.
– Vi vill samtidigt utmana till evangelisation och mission, och tro på Herren, inför året som ligger framför. Vårt sociala och diakonala arbete har även vuxit mycket senaste åren. Här är det ibland en balansgång mellan att både våga ta trossteg och på samma gång vara realistiska, säger han.
Kungsportskyrkans pastor är tacksam för att offrandet i församlingen ligger på ungefär samma nivå som tidigare.
– Även om vi ser utmaningar på ekonomiområdet så ser vi också många människor som nu strömmar till i både det diakonala och i gudstjänsterna, säger David Axelsson.
[ Expert: Lag mot utländska pengar till samfunden är onödig ]
---
Fakta: De fyra församlingarna - och medlemsantalet
- Lidköpings pingstförsamling, cirka 700 medlemmar.
- Luleå Missionsförsamling (Equmeniakyrkan), cirka 120 medlemmar.
- Värnamo Alliansförsamling, cirka 400 medlemmar.
- Kungsportskyrkan i Huskvarna, cirka 865 medlemmar.
---