Nyheter

Experternas 8 råd till församlingar i en svår ekonomisk tid

Åtta råd från till ekonomiskt ansvariga i församlingar • “Lätt att bli introvert och bara vilja se om sitt eget hus”

Dagen har pratat med församlingsledare och ekonomiskt ansvariga på kyrkliga samfund, och fångat in följande åtta tips som till församlingar. Råd som ibland också går ihop också med vanligt privatekonomiskt tänkande.

1. Minska elförbrukning och andra driftskostnader. Dra ner temperaturen då kyrkolokalen eller andra fastigheter inte används. Titta över om det finns alternativ till elektricitet angående uppvärmningen. Med mera.

2. Titta över lånen. Vid stora lån på fastigheten: Ta kontakt med banken för att undersöka om det går betala av lånet för att minska räntekostnaderna eller göra uppehåll på amorteringen. En annan möjlighet är att förhandla räntan och jämföra räntekostnader mellan olika banker.

3. Ideellt arbete om möjligt. Uppmuntra alla ideella krafter i församlingen. Det är roligt att jobba tillsammans. Och blir självklart mycket billigare än om gemenskapen måste lägga ut jobbet på entreprenad och betala för det.

4. Samarbeta med andra kyrkor. Går det att spara genom att jobba ihop och göra samordningsvinster för vissa kostnader?

5. Jobba med intäktssidan. Kanske går det att hyra ut en del av kyrkofastigheten när den inte används.

6. Om möjligt, behåll mål för insamlade gåvor. Privatekonomiskt blir det tuffare för medlemmarna i kärva tider. Men många församlingar vittnar samtidigt om att de har kunnat bibehålla och ibland till och med ökat offrandet, inte minst under pandemin. Behoven för utsatta människor som kyrkorna hjälper lär inte minska.

7. Värna kärnverksamheten. Säg inte upp pastorer och ungdomsledare i första hand, utan jobba med allt annat för att försöka hitta vägar att lösa ekonomin i församlingen.

8. Ha blicken framåt och uppåt. Tappa inte engagemanget för människor utanför kyrkorna. Gäller både i närområdet och internationellt, där man ofta har det mycket värre. Det är lätt att bli introvert och bara vilja se om sitt eget hus i kärva tider.

Fotnot: Ovanstående bygger på inspel från: Stefan Eriksson, administrativ chef på Svenska alliansmissionen, Lina Örneus, chef för Evangeliska frikyrkans resursavdelning samt Peter Nordlander, föreståndare och koordinator i Ryttargårdskyrkan Linköping (EFK).



Fler artiklar för dig