Nyheter

Skyddade boendet Saras Hus säljs - “Jag har gråtit i månader”

Soheila Fors: Jag har gråtit i månader och hoppas det finns en utväg för att fortsätta driva verksamheten.

En enig styrelse beslutade för en vecka sedan om försäljningen av Saras Hus på Baggängsvägen i Karlskoga. Bakom ligger ekonomiska orsaker. Grundaren av föreningen Khatoon som driver det skyddade boendet, Soheila Fors, säger att hon hoppas kunna fortsätta verksamheten.
– Det handlar om att rädda liv, säger hon.

I tolv år har Khatoon framgångsrikt drivit det skyddade boendet i Karlskoga. Här har kvinnor och barn kunnat bygga upp ett nytt liv tillsammans.

– Men nu går det inte längre. Vi var eniga i styrelsen, jag var först emot att sälja huset men jag var tvungen att ge upp det, säger Soheila Fors till Dagen.

”Huset känns som mitt barn”

Kostnaderna för att driva arbetet i huset med 13 olika lägenheter och samlingslokaler blev helt enkelt för höga, säger hon och berättar att Khatoon ibland har låtit kvinnor bo gratis, vilket påverkat ekonomin. Till driften av huset har tillkommit kostnader för de anställda som varit kopplade till huset: barnkurator, svensklärare, lärarassistent, vaktmästare och ekonom.

Efter tre månader av diskussioner har styrelsen nu landat i att man tvingas sälja huset.

– Det känns väldigt sorgligt, för det känns som att huset är mitt barn. När jag var liten i Iran drömde jag om att skapa ett sådant hus. Jag tror att Jesus har kallat mig till detta arbete, och därför tror jag också på en väg framåt. Jag tror på mirakel, säger Soheila Fors.

Fortsätter kämpa för kvinnors rätt

Hon berättar att Khatoon genom boendet och även det arbete som man bedrivit i Iran genom medel från verksamheten i Sverige under årens lopp har hjälpt tusentals kvinnor till en nystart i livet och ett bättre liv.

– Vi kommer att fortsätta kämpa för kvinnors frihet och kvinnors rättigheter, det är säkert, säger hon.

Nu ligger huset ute till försäljning, men Soheila Fors hoppas kunna driva verksamheten vidare i någon form. De fem tehus som Khatoon driver på olika platser kommer att fortsätta som tidigare. Där drivs arbetet med hjälp av volontärer, och man har fått visst stöd från kommunalt håll.

– Tehusen har som mål att bryta isolering och dra in kvinnor i det svenska samhället, berättar Soheila Fors.

Soheila Fors har under årens lopp blivit prisad för sina insatser för kvinnor utsatta för hedersvåld eller annat förtryck. Bland annat har hon utsetts till årets förebild i Dagen 2012, och samma år blev hon framröstad som “Årets bry-sig-om-are” i Karlstads stift. Men hon har också fått motta hot och hat för sitt arbete.

Soheila Fors.

---

Fakta: Soheila Fors

  • Soheila Fors är författare och politiker för Kristdemokraterna.
  • Hon driver fem tehus i Karlskoga, Jönköping, Sala, Hallstahammar, Uddevalla och Lidköping, liksom tidigare det skyddade boendet Saras Hus.

---

Fler artiklar för dig