Nyheter

Jubel i kyrkan när konvertiterna fick stanna

Samtidigt är det en tudelad bild över lag när det gäller situationen för asylsökande konvertiter

Efter åtta års kamp fick familjen till slut uppehållstillstånd. Migrationsverket trodde på deras berättelse att de konverterat till kristen tro och i Härnösands pingstförsamling är glädjen stor.

I inledningen av söndagens gudstjänst berättade pastor Christian Mölk att han hade en positiv nyhet att förmedla. Sedan bad han familjen att komma upp på scenen, pappan och hans två söner i övre tonåren.

– Då gick det ett sus genom lokalen. Alla började förstå vad som väntade, berättar Christian Mölk till Dagen om dramatiken från i söndags.

När han sedan fick berätta att Migrationsverket hade trott på deras berättelse och att de ansågs som genuina konvertiter och därmed fått uppehållstillstånd bröt jubel och applåder ut i kyrkan.

– Vi har bett så mycket för detta, men nu fick vi som församling i stället tacka Gud.

Christian Mölk berättar att det här är en familj som är mycket engagerad i församlingen, en av dem har också tagit på sig en ledarroll. Flera av församlingsmedlemmarna har också engagerat sig i deras fall, inte minst då det varit mycket mentalt påfrestande att veta att de skulle kunna utvisas till Afghanistan. Ytterst har det handlat om liv och död, då talibanerna inte visat sig vara nådiga med dem som vänt islam ryggen.

Frispråkig pastor

Pingstpastor Christian Mölk har genom åren varit mycket frispråkig när det gäller hanteringen av konvertiter som söker asyl och han är också tongivande i nätverket ”Rätt till tro”. Nätverket har på olika sätt engagerat sig för konvertiternas sak, exempelvis då de år 2019 tog fram rapporten ”Konvertitutredningen” som visade på omfattande brister i Migrationsverkets bedömningar.

Frågan är hur det ser ut i dag?

Kyrkorna demonstrerar för konvertiterna, i en manifestation i Stockholm.

Dagen berättade nyligen i ett reportage om den stora oro som finns bland konvertiter som befinner sig i Sverige och som inte blivit trodda. Den nya regeringen har signalerat tuffare tag i migrationsfrågan vilket av naturliga skäl spär på oron hos dem som har ett utvisningsbeslut.

Hur pass vanligt är det att konvertiter får stanna?

– Jag vet inte om jag vågar uttala mig om det för jag har inga siffror. Men jag upplever att många får nej och det var därför jag blev så positivt överraskad att vi fått så många positiva besked, säger Christian Mölk.

För familjen som lyftes fram i söndags är nämligen inte det enda exemplet, utan i Härnösands pingstförsamling finns även andra konvertiter som fått stanna i Sverige efter att de ansetts som genuina konvertiter.

Fast å andra sidan berättar Christian Mölk om kontakter han har med andra församlingar där man brottas med att deras konvertiter inte blir trodda. Han konstaterar att på det hela taget ger det en tudelad bild av situationen.

Hålls anonyma

Den familj som nyligen fick uppehållstillstånd väljer Christian Mölk att hålla anonym, då det ständigt vilar ett hot mot människor som lämnat islam. De har dessutom bara fått tillfälliga uppehållstillstånd på tre år, vilket sedan en tid tillbaka är standard, och kan alltså på sikt ändå utvisas om förutsättningarna ändras.

Anledningen till att de ändå fick stanna var det rättsliga ställningstagande som Migrationsverket kom med strax efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan. En rad utsatta grupper fick då en ny chans att få sin sak prövad, konvertiter namngavs som en grupp.

– De ansökte därför på nytt och det är på den ansökan de nu blivit trodda, förklarar Christian Mölk.

Han var själv med när familjen frågades ut av Migrationsverket, bland annat för att intyga att de var engagerade i församlingen.

– Det var lite speciellt hur de hela tiden försökte ifrågasätta deras tro på Jesus. Det var en stark betoning på frågor om vad som skulle hända om de återvände till Afghanistan, hur skulle folk kunna veta att de var kristna, berättar Christian Mölk.

Dölj din tro

Frågan från Migrationsverket var om de inte skulle kunna dölja sin kristna tro och anpassa sig.

– Det blev ganska provocerande för dem. En i familjen svarade att hela världen säger att talibanerna inte är bra och att de dödar folk och ”nu vill ni att jag ska bli som en taliban”.

Han var mycket tydlig med att han inte ville odla skägg, ändra klädstil och dölja sin kristna tro.

– Jag vet inte om de ville provocera fram en reaktion, säger Christian Mölk om sättet de frågade ut familjen på.

Men svaret från Migrationsverket blev alltså att de hade på ett tillförlitligt sätt förklarat varför de blivit kristna och att deras konvertering ansågs genuin. Något som sedan fick pingstförsamlingen i Härnösand att i söndags brista ut i jubel och tacksamhet.

---

Fakta: Konvertiter i asylprocessen

  • Den som söker asyl i Sverige kan uppge religiös förföljelse som orsak.
  • Att konvertera från islam kan vara en sådan orsak, då det i flera muslimska länder är belagt med hårda straff, till och med dödsstraff, att lämna islam.
  • I Sverige har många asylsökande kommit i kontakt med kyrkor och blivit kristna, vilket gjort att de sökt skydd på nytt utifrån den helt nya hotbild som uppkommit.
  • Det här har dock blivit omtvistat och innan valet gick SD ut med att man inte ska kunna ändra sina skyddsskäl längs med vägen på det här sättet.

---

Fler artiklar för dig