Nyheter

Etiopisk-ortodoxa kyrkan på väg att spricka

“Det kommer verkligen att elda på den här konflikten som redan är i gång”

En turbulent kyrkostrid har tornat upp sig i Etiopien, där den stora ortodoxa kyrkan nu riskerar att spricka längs med etniska skiljelinjer.

Etiopien är ett land som slits isär av en rad regionala och i många fall våldsamma konflikter. Det här har också påverkat landets ortodoxa kyrka, en av världens äldsta kyrkor och en viktig symbolisk sammanhållande kraft för landet. Kyrkan riskerar nu att spricka, delvis på grund av landets många etniska motsättningar.

Det är tre ärkebiskopar, under ledning av Abu Siwaros, som beslutat sig för att bryta med kyrkans synod för att i stället bilda en egen kyrka. Anledningen är ett missnöje med kyrkans agerande när det gäller landets södra regioner som man menar glömts bort.

De tre har redan utsett 26 biskopar som ska bli själva basen för den nya kyrkans episkopala struktur. Motreaktionen kom snabbt, utbrytarna har redan exkommunicerats av den etiopisk-ortodoxa kyrkans synod, som också kallat till krismöte på grund av den uppkomna situationen.

Två grunder

Om det här kommer att leda till att en helt ny kyrka bildas för ortodoxt troende i södra Etiopien återstår att se.

– Man vet ännu inte hur många som ställer sig bakom det här, säger Dawit Olika Terfassa, uppvuxen i Etiopien med en bakgrund i lutherska Mekane Yesus, till Dagen.

Han berättar att anledningen till att man försöker bryta sig loss beror på ett omfattande missnöje som bottnar i två olika saker. För det första finns det ett tydligt religiöst perspektiv där man menar att den etiopisk-ortodoxa kyrkan inte brytt sig nämnvärt om sina medlemmar i de södra delarna i landet. Kyrkoledare kommer sällan på besök för att genomföra viktiga ritualer och man tillåts heller inte fira gudstjänst på sina lokala språk. För det andra finns det ett etniskt perspektiv, i och med att denna kyrkliga schism går längs med etniska skiljelinjer.

Porträttbild.

Etnisk konflikt

Den kyrka som försöker bryta sig loss riktar sig till den stora folkgruppen oromo, plus flera mindre folkgrupper i landets södra del. Redan nu finns det starka krafter som vill se en självständig stat för oromofolket och det pågår också en lågintensiv militär konflikt mot statsmakten.

Såväl den etiopisk-ortodoxa kyrkan som regeringsmakten i Addis Abeba har historiskt dominerats av folkgrupperna amhara och tigray, vilket är en viktig anledning till oromofolkets missnöje.

Vad har det för betydelse om kyrkan spricker?

– Det kommer verkligen att elda på den här konflikten som redan är i gång mellan de olika folkgrupperna, säger Dawit Olika Terfassa.

– Det här kommer att bli en ännu tydligare spricka som förstärker delningen mellan folken.

Så i grund och botten är det här en etnisk kyrkokonflikt?

– Så är det, samtidigt som det också finns en religiös oro, exempelvis att man vill ha gudstjänster på sitt eget språk.

Utmaningen just nu för den etiopisk-ortodoxa kyrkans ledning är att hålla ihop kyrkan inom landets gränser. Det ser inte ut att vara enkelt, för även i norra Etiopien, i den krigshärjade regionen Tigray, har en liknande utbrytning redan skett för något år sedan. Även i detta fall är det en kyrklig schism som utgår från etniska skiljelinjer understött att ett uppror mot centralmakten.

Backar vi bandet ytterligare så splittrades kyrkan även i början av 1990-talet i och med Eritreas självständighet. I det fallet bildades en nationell eritreansk-ortodox kyrka.

---

Fakta: Etiopien

  • Etiopien är ett av Afrikas folkrikaste länder och brukar beskrivas som en mångkulturell federation.
  • Inom denna federation har olika etniska grupper fått ett visst självbestämmande.
  • Men i flera fall driver olika rörelser på för självständighet, exempelvis i Tigray, vilket ledde till ett blodigt inbördeskrig.

---

Fler artiklar för dig