Nyheter

Antje Jackelén får kunglig medalj

Tilldelas H.M. Konungens medalj i 12:e storleken med kedja

Det har bara gått några månader sedan ärkebiskop emerita Antje Jackelén lade ner staven. Nu uppmärksammas hon för sina insatser som ärkebiskop med en kunglig medalj.

I lördags tillkännagavs vilka som tilldelas utmärkelser för sina insatser inom sitt område, som sträcker sig från såväl sport och kultur till politik – och kyrkan. Det sistnämnda blev tydligt efter att det stod klart att Antje Jackelén, den förra ärkebiskopen som lade ner staven så sent som i höstas, tilldelas en av de högsta av kungens medaljer: H.M. Konungens medalj i tolfte storleken med kedja.

”För betydelsefulla insatser som Svenska kyrkans ärkebiskop”, lyder motiveringen från Kungahuset.

Bara en annan medalj står högre i rang av Hovmedaljer: tolfte storleken med kedja och briljanter. Den har dock bara delats ut två gånger, båda gånger till andra medlemmar av kungafamiljen. För mer civila mottagare av medaljerna är tolfte storleken med kedja den högsta.

”Glad och hedrad”, skriver Antje Jackelén på Twitter om nyheten.

Hon var inte den enda med kyrkliga kopplingar som fick motta en medalj av Kungahuset. En annan som fick en Hovmedalj var prästen och teologen Carl-Reinhold Bråkenhielm som tilldelades H. M. Konungens medalj i åttonde storleken i Serafimerordens band. Carl-Reinhold Bråkenhielm, som numera är professor emeritus, arbetade länge som professor i livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet och han får medaljen för ”framstående insatser inom empirisk livsåskådningsforskning”.

Delas ut i veckan

Även hovpredikanten Michael Bjerkhagen tilldelas en medalj av Kungahuset, H. M. Konungens medalj för dem som tjänar hovstaterna. Han berättade också att han var glad och hedrad över utmärkelsen när Dagen gjorde en intervju med honom i lördags.

Medaljerna till Jackelén, Bråkenhielm och Bjerkhagen, liksom de övriga pristagarna inom en rad olika områden, kommer att delas ut på Kungliga slottet 1 februari.

Sedan tidigare har ett stort antal kristna profiler fått medalj för sina samhällsinsatser. 2015 fick de båda kända kristna författarna, Peter Halldorf och Tomas Sjödin, ta emot H.M. Konungens medalj i åttonde storleken högblått band ur kungens hand. Så sent som 2021 fick Elise Lindqvist ta emot medalj i femte storleken på slottet. Att tilldelas H.M. Konungens medalj i tolfte storleken med kedja är mer ovanligt, men en av dem som har fått det är förre partiledaren Alf Svensson – han fick den 2007.

---

Fakta: Svenska kungliga medaljer

  • Kungen delar ut ett antal medaljer varje år som ett erkännande för svenskars insatser.
  • De delas ut två gånger per år – på Karldagen 28 januari och på Gustav-dagen 6 juni.
  • Det finns olika typer av kungliga medaljer. Hans Majestät Konungens medalj, tidigare känd som Hovmedaljen, kommer i en rad olika ordningar och delas ut för ”lång och trogen tjänst.”

---

Fler artiklar för dig