Nyheter

Förintelseminne vandaliserat i Helsingborg

Starka känslor bland judar i Skåne efter attack mot minnesmonument

Någon hade hällt vit målarfärg över det minnesmonument över Förintelsen som står vid Ångfärjeparken i Helsingborg.
– Det är ett påhopp på hela den judiska gruppen, säger Gideon Beil från Judiska församlingen.

Många av de judar som tog sig till Sverige under andra världskriget tog sina första steg i landet vid Ångfärjeparken i Helsingborg. För ett år sedan invigde staden därför ett minnesmonument vid namn ”Humanisten” som föreställer diplomaten Raoul Wallenbergs portfölj, för att på så sätt hedra hans gärning där han räddade judar undan Förintelsen i slutskedet av andra världskriget.

I år har det kompletterats med ännu ett verk som fått namnet ”Ankomst Helsingborg” och består av fem citat från judiska flyktingar. De har huggits in i sten vid samma plats. Invigningen skedde i söndags klockan 14.00.

Hällde färg

Men innan dess hade någon vandaliserat minnesmonumenten genom att hälla vit målarfärg över det. Ett tilltag som väcker djup förbittring och ilska.

– Det är ett påhopp på hela den judiska gruppen, säger Gideon Beil, från Judiska församlingen i nordvästra Skåne, till Helsingborgs Dagblad.

Han berättar att när han passerade platsen på söndagsförmiddagen några timmar innan invigningen så var färgen fortfarande blöt, vilket ger en tydlig indikation på när skadegörelsen ägt rum. Bara några minuter innan invigningsceremonin drog i gång kunde saneringsarbetarna lämna platsen. Målarfärgen var då borta.

Kommer minnas

Till SVT säger Gideon Beil att själva idén med den här typen av Förintelsemonument är att vi ska minnas det som hänt.

– Det här kommer vi heller inte att glömma, säger han nu om vandaliseringen.

Polisen valde att ha förstärkt bevakning av platsen under söndagen och har rubricerat händelsen som skadegörelse med hatbrottsmotiv.

---

Fakta: Monumenten i Helsingborg

  • Förra året invigdes verket ”Humanisten” vid Ångfärjeparken i Helsingborg, formgiven av Ulla och Gustav Kraitz, föreställande den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som räddade livet på tiotusentals judar i slutskedet av andra världskriget.
  • I år kompletterades det med verket ”Ankomst Helsingborg”, citat inristade i sten av judiska flyktingar som räddats undan Förintelsen, bland annat med hjälp av Raoul Wallenberg.

---

Fler artiklar för dig