Nyheter

”Jag fick uppleva Gud, jag känner mig helt ny”

Dagen var på plats under Staksets storsatsning i Eskilstuna där hundratals ungdomar gick fram under frälsningsinbjudan.

Evangelisationssatsningen Det finns hopp – Sörmland har gått av stapeln i Eskilstunas största arena och pågår under hela helgen. Under fredagen hade tusentals människor kommit för att höra Sebastian Stakset och Betz Assefa dela sina vittnesbörd och berätta om evangeliet. Hundratals ungdomar gick fram under frälsningsinbjudan under kampanjens första kväll.

ESKILSTUNA. Även om Stiga Sports Arena ligger på andra sidan Eskilstunaån, en lång bit från tågstationen och centrum, så är det tydligt att det är där stadens mittpunkt är för kvällen. Inte för att unga rör sig i folkhop igenom staden mot lokalen, utan snarare för att de redan är där – och har lämnat centrum tomt på unga som kanske vanligtvis vistas ute klockan 19.00.

Mångfald är ett av de ord som summerar de första intrycken besökarna får när de kliver in genom arenans portar. Här är inte bara besökarna i olika åldrar, kön, etnicitet och klädstil, även värdarna och eventets volontärer. I en segregerad stad är arenan platsen där samhällsklyftorna blir suddigare.

Stiga Sports Arena rymmer ungefär 3 800 människor, och då räknas inte golvytan med eventuella stå-och sittplatser. I kväll är det sittplatser över nästan hela markplanen som succesivt fylls på under kvällens gång. Vid utgångarna står säkerhetsvakter, men ingenting under kvällen indikerar att något kommer att gå över styr.

Det är hiphop i högtalarna under tiden besökarna strömmar in i lokalen för att inta sina platser. Och det finns en röd tråd i låttexterna: omvändelse. Budskapet är tydligt – det finns ljus i mörkret, och det är Jesus. Musiken är också en påminnelse till alla församlingar och troende svenskar: att utsatthet och kriminalitet inte är något de kan vända blicken ifrån.

Detta blir särskilt påtagligt när musikvideon för låten “Mamma förlåt” som Sebastian Stakset gjorde tillsammans med den bortgångne artisten Einár visas upp på skärmarna. Einár var en nära vän till Stakset och en av dem som mördades 2021 under den pågående gängkonflikten.

En reaktion på ökad kriminalitet

“Det finns hopp”-kampanjerna startades som en reaktion på den ökade utsattheten och kriminaliteten i Sverige. Den främsta målgruppen är ungdomar i utsatta områden och de som befinner sig i riskzonen för kriminalitet. En större evangelisationssatsning i Tele 2 Arena i Stockholm, har länge varit på agendan för Staksets organisation Heart of Evangelism, men har skjutits upp ett antal gånger. Istället blir det satsningar i mindre städer, och startskottet var här i Eskilstuna. Kampanjen pågick mellan den 27 till den 29 januari, med olika talare vid varje tillfälle.

På söndagskvällen är det Sebastian Stakset och Betz Assefa som är huvudtalare. Kvällen tar avstamp i att Stakset framför ett par låtar innan det går över till ett kort vittnesbörd av Assefa. Han har likt Stakset en bakgrund som grovt kriminell, innan han lämnade sitt liv till Jesus.

– Jesus mötte mig i en cell. Jag satt där helt ensam, helt bruten, arg och våldsam inombords. Jag vill säga till dig, du som är här och har ett hål i ditt hjärta. Det finns hopp för dig, säger Betz Assefa innan han återlämnar mikrofonen till Stakset.

Sebastian Stakset talar under "Det finns hopp" i Eskilstuna.

Hundratals ungdomar går fram under frälsningsinbjudan

Staksets sätt att tala är vad han är känd för: personlig, konfronterande och enkel. Utöver sitt vittnesbörd om hur han blev omvänd från ett liv präglat av kriminalitet, droger och självmordstankar berättar Stakset om hur Jesus var som person – att han behandlade prostituerade med respekt, rörde vid de spetälska och “upprörde religiösa som trodde att de visste hur Gud var”. Han liknade berättelsen om äktenskapsbryterskan som skulle stenas av fariséerna med “cancelkulturen”, men också hur låg tröskeln är för den mest syndiga personen att få möta Jesus.

– När du tar ett steg mot Gud, så tar han tusen steg mot dig, säger Stakset innan han öppnar upp för frälsningsinbjudan.

Framme på scenen står förebedjare beredda att hjälpa de hundratals ungdomar som väller fram för att få förbön och att ta emot Jesus. Predikanten Carl Gustaf Severin, en av helgens talare, ber en bön för alla som kommer fram innan det går över till lovsång som leds av Josefina Gniste.

Liknande storsatsningar har kritiserats för att de som blir omvända inte får någon uppföljning. Men enligt arrangörerna, som Dagen träffade tidigare vid en presskonferens, är helgens satsning ett ekumeniskt samarbete med kyrkor i Eskilstuna och därav en kampanj som fortsätter för dem som blivit frälsta – vilket innebär och förutsätter en beredskap hos de lokala församlingarna att ta emot nyfrälsta.

Sebastian Stakset talar under "Det finns hopp" i Eskilstuna.

Positiv reaktionen bland besökarna

Många av de ungdomar som Dagen talar med om kvällen har en kyrkvana sedan tidigare, men en del är relativt nya i frikyrkliga miljöer. De flesta säger sig ha fått ett positivt intryck av eventet och många av dem har en förhoppning om att kampanjen ska påverka utsatta och kriminella.

Sebastian Stakset talar under "Det finns hopp" i Eskilstuna.

– Kvällen var intressant. Det var kul att höra Sebastians berättelse och att få veta lite mer om religionen. Intressant att få se religionen i olika synvinklar och perspektiv, säger Adonai, 18 år.

– Det innebär hopp för Eskilstuna. Det kan betyda mycket för de som bor här ute och inte har en plats att vara på. Här är det fullt med folk som vet vad de gått igenom och som kan hjälpa, säger Natanael, 18 år.

Sebastian Stakset talar under "Det finns hopp" i Eskilstuna.

– Kvällen var fet. Speciellt när han rappade. Det lyfte stämningen i rummet. Sen, när han berättade om sin barndom och det han har varit med om så var det ännu bättre, säger besökaren Abdi-Karim, 18 år.

– Jag gillar att det var så genuint. Att någon berättar om något som är på riktigt, säger Elna, 18 år.

– Man kände att Jesus var i rummet, säger Magdalena 18 år

– En sån här grej kanske ger hopp till dem som är i kriminalitet om att det finns en väg att komma ut ur den, säger en 18-årig kille som inte vill bli omskriven med namn.

Sebastian Stakset talar under "Det finns hopp" i Eskilstuna.

– Jag fick uppleva Gud. Jag känner mig helt ny. Jag fick lära mig att när jag gör något fel så ska jag inte ge upp där, utan fortsätta. Och att inte döma någon annan som kämpar. Vi har alla varit där, säger Ella Divine, 20 år.

– Den här kvällen tog på mig och jag har lärt mig att det är lättast att ge upp i en dålig situation, men att det är då man inte ska göra det, säger Amin, 18 år.

Sebastian Stakset talar under "Det finns hopp" i Eskilstuna.

– Jag kan tänka mig att personer som antar att kristna är religiösa och mycket “du får inte göra det här” istället fått ett budskap om räddning och hopp från Jesus, säger Bethelen, 19 år, efteråt.

Sebastian Stakset talar under "Det finns hopp" i Eskilstuna.

– Såhär visar man upp kärlek på rätt sätt. Majoriteten här var ju unga. Eskilstuna kanske kommer vara upp och ner, höger vänster. Men så länge man har odlat Guds kärlek, som nu, i någon så behöver man inte oroa sig för staden, säger deltagaren Lawrence, 28 år.

---

Fakta: Det finns hopp-kampanjen

  • Även om Stockholm haft flest skjutningar under 2022, så hade Eskilstuna det procentuellt högsta antalet dödsskjutningar per invånare under samma år. De flesta skjutningar kopplar polisen samman med en konflikt mellan rivaliserande grupperingar i stadsdelarna Årby och Skiftinge.
  • Stiga Sports Arena invigdes 2017 och arenans största hall rymmer upp emot 4 000 besökare. Under kampanjens första kväll var det nästan fullsatt.
  • Det finns hopp – kampanjer har ofta initierats av Heart of evangelism. Den här gången är det dock kyrkorna i Eskilstuna som är i spetsen, bland annat Pingstkyrkan Eskilstuna, med hjälp av Staksets organisation.
  • Medverkande var bland annat Sebastian Stakset, Flavia Perez, Betz Assefa, Carl-Gustav Severin och Hans Weichbrodt.
  • Pågick 27 - 29 januari.

---

Fler artiklar för dig