Nyheter

Hope Dalarna invigde nya lokalen i Mora

Stor fest för församlingen som gått från vardagsrum, till bygdegård och nu till egen kyrka

Hope Dalarna, som är en församlingsplantering från Pingst Västerås, har äntligen fått en ny kostym.
I helgen invigdes kyrkans nya lokaler på Siljanssågsvägen i Mora. Senare i vår startar man dessutom en second hand-butik tillsammans med PMU.

Pastor och föreståndare Emil Gillsberg är trött, men mycket nöjd när han talar med Dagen efter söndagens stora invigningsgudstjänst.

– Vi var i vardagsrummet under våra första år. Och när det blev för trångt började vi fira gudstjänst i en bygdegård, berättar han.

– Sen letade vi efter en egen lokal att hyra under en lång tid. När vi sedan fick höra av vi inte kunde vara i bygdegården i advent, kändes det som att vi behövde ta ett nytt steg.

Invigning av Hope Dalarnas kyrka i Mora.

Några dagar senare dök lokalen som Hope Dalarna nu flyttat in i upp på en uthyrningssajt: en före detta handelsträdgård på 350 kvadratmeter, mitt i Moras handelsområde.

– Vi sökte bygglov för att göra visa förändringar och kunde fira första advent på plats, även om det bara var ett tomt skal.

Sedan dess har församlingen målat väggarna, byggt upp en scen med en projektionsskärm, och gjort de förändrar som krävts av brandsäkerhetsmyndigheten.

Fick inredning till skänks

Men en kyrkolokal kan inte bara bestå en scen och ett golv. Och där hade församlingen, som enligt Emil Gillsberg nätt och jämt hade råd med hyran, en osannolik tur.

– Två dagar efter att vi fattat beslut i styrelsen om att dra i gång får jag ett mejl från Niklas Mörling i Tjugofyrakyrkan, berättar Emil Gillsberg.

Pingstförsamlingen i Flemingsberg söder om Stockholm hade all sin inredning i förråd och ville göra sig av med den inför en nystart.

– Vi fick en hel kyrkoinredning: 100 stolar, bord och mycket annat. Vi tog det som ett solklart bevis på att detta var Guds väg för oss.

Invigning av Hope Dalarnas kyrka i Mora.

150 i lokalen

I den nya lokalen finns plats för 150 besökare. Och läget mitt i handelsområdet kunde inte vara bättre, tycker Emil Gillsberg.

– Vi har Willys, Ica Maxi och McDonalds inom en radie på 100 meter. Alla morabor som åker och storhandlar måste åka förbi oss, säger han nöjt.

Hope Dalarnas nya kyrka i Mora.

– Parkeringsplatserna här utanför är samlingsplats för ungdomar som åker runt i sina EPA-bilar och spelar musik på helgkvällarna. Det är bara för oss att ställa ut bord så har vi hela ungdomsgänget utanför – en fantastiskt evangelisationsmöjlighet.

Second hand

Om några månader öppnar den second hand-butik som församlingen kommer att driva ett stenkast bort tillsammans med PMU, och som med sina 1 500 kvadratmeter blir norra Dalarnas största.

– Under våren räknar vi dessutom med att öppna en LP-kontakt, för nu vill vi ta stora steg framåt, säger Emil Gillsberg.

Ledarteamet i Hope Dalarna får förbön av de besökande pastorerna i samband med invigningen av den nya kyrkan.

Pingstledaren Daniel Alm var på plats vid invigningen, och berättade sedan om sina intryck på Twitter.

”I kväll glädjen att få vara med och inviga nya lokaler för Hope Dalarna, en nyplanterad pingstförsamling i Mora som Pingst Västerås är moder för. Lampan lyser, dörren är öppen, evangelium genom lokala kyrkor, finns inget bättre,” skrev han.

Fler artiklar för dig